Foto: ITAR TASS/Scanpix/LETA

NATO sūtņi pirmdien Briselē tiksies ar Ukrainas amatpersonām, lai apspriestu Krievijas agresiju pret Ukrainas karakuģiem Kerčas šaurumā un Azovas jūrā, paziņojis NATO preses dienests.

Tikšanos nolemts noorganizēt pēc NATO ģenerālsekretāra Jensa Stoltenberga telefonsarunas ar Ukrainas prezidentu Petro Porošenko.

Stoltenbergs šorīt telefonsarunā apliecināja NATO atbalstu Ukrainas teritoriālajai integritātei un suverenitātei, tostarp tiesībām kuģot savos teritoriālajos ūdeņos saskaņā ar starptautiskajām tiesībām, paziņoja NATO.

Jau vēstīts, ka svētdien Ukraina apsūdzēja Krieviju, ka tās robežapsardzes kuģis taranējis Ukrainas Jūras spēku velkoni, kurš līdz ar diviem bruņu kuteriem no Odesas ostas Melnajā jūrā bija devies uz Mariupoles ostu Azovas jūrā cauri Kerčas šaurumam, kas atdala Krieviju no tās anektētās Krimas pussalas. Krievijas robežsardzes kuģis arī atklājis uguni, ievainojot sešus Ukrainas jūrniekus, un Krievijas specvienība sagrābusi Ukrainas kuģus, paziņojušas Ukrainas varasiestādes.

Saistībā ar notikumiem Kerčas šaurumā neplānotu valdības drošības komitejas sēdi sasaucis arī Igaunijas premjers Jiri Ratass.
"Tas, kas notika Kerčas šaurumā, ir nopietns starptautisko tiesību pārkāpums," norādīja Ratass.

"Es nosodu Krievijas rīcību, sagrābjot Ukrainas flotes kuģus, Kerčas šauruma slēgšanu un agresiju pret Ukrainu," paziņoja premjers, piebilstot, ka viņš atbalsta tālāku soļu speršanu Ukrainas atbalstam tādās organizācijās kā ANO, Eiropas Savienība (ES) un NATO.

Igaunijas valdības drošības komiteja sapulcēsies uz sēdi plkst.16.30.

Saskaņā ar likumu Igaunijas valdības drošības komiteja koordinē drošības jomas struktūru darbību, analizē un novērtē drošības situāciju valstī, kā arī pilda funkcijas, kuras komitejai nosaka Nacionālais aizsardzības likums, citi likumi un valdība.

Komiteju vada premjerministrs un tajā pārstāvēti uzņēmējdarbības un informāciju tehnoloģijas, tieslietu, aizsardzības, ekonomikas un infrastruktūras, finanšu, iekšlietu un ārlietu ministri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!