Foto: AP/Scanpix/LETA

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs pirmdien paziņojis, ka NATO neizvedīs savus spēkus no Afganistānas, kamēr nebūs pienācis pareizais laiks.

30 NATO dalībvalstu aizsardzības ministri trešdien un ceturtdien tiksies augstākā līmeņa sarunās kopš ASV prezidenta amatā stājās Džo Baidens, solot ciešāk sadarboties ar sabiedrotajiem.

Virtuālās konferences dienaskārtībā viens no galvenajiem jautājumiem būs NATO atbalsta misija Afganistānā. Misijas ietvaros Afganistānā dien aptuveni 9600 NATO karavīri.

Bijušā ASV prezidenta Donalda Trampa vadībā ASV un talibi parakstīja vienošanos par visu ārvalstu karavīru izvešanu līdz aprīļa beigām. Talibi savukārt solīja iesaistīties miera sarunās ar valdību, kā arī būtiski samazināt vardarbību.

Neraugoties uz sarunu sākšanu septembrī, vardarbīgais konflikts Afganistānā turpinās. Misijas nākotne atkarīga no tā, vai Baidens pieturēsies pie plāna pārtraukt misiju maijā. "Kaut gan neviens sabiedrotais nevēlas palikt Afganistānā ilgāk nekā nepieciešams, mēs nedosimies prom, pirms būs pienācis īstais laiks," paziņoja Stoltenbergs. "Ministri turpinās novērtēt situāciju uz vietas un uzmanīgi sekos līdzi notikumu attīstībai," viņš piebilda.

Baidena administrācija paziņojusi, ka pārskatīs vienošanos, un Pentagons ir apsūdzējis talibus, ka tie nepilda savus solījumus, tostarp nav samazinājuši uzbrukumu skaitu un pārrāvuši saites ar tādiem teroristu grupējumiem kā "Al Qaeda".

Nav gaidāms, ka aizsardzības ministri nāks klajā ar kādu paziņojumu par misiju Afganistānā. NATO sabiedrotie vēlas, lai ASV ciešāk konsultējas ar tiem, un uzskata, ka tika nostumti malā, kad Tramps samazināja ASV izvietoto karavīru skaitu Afganistānā līdz mazākajam kopš kara sākuma 2001. gadā.

Pēdējo mēnešu laikā talibu uzbrukumu skaits Afganistānā ir pieaudzis un talibu sarunas ar Afganistānas valdību vedas gausi. Talibi ir brīdinājuši NATO valstu ministrus nemēģināt turpināt okupāciju un karu.

"Talibiem ir jāsamazina vardarbība, jāved sarunas pēc labākās sirdsapziņas un jāpilda savi solījumi apturēt sadarbību ar nacionālajiem teroristu grupējumiem," sacīja Stoltenbergs. "Mūsu kopīgais mērķis ir skaidrs. Afganistānai vairs nekad nevajadzētu kalpot par patvērumu teroristiem," viņš piebilda.

ASV Kongresa pasūtītā pētījumā secināts, ka karavīru izvešana no Afganistānas būtu jāatliek, jo tas veicinātu talibu uzvaru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!