Foto: Reuters/Scanpix
NATO spēki ir pārņēmuši iniciatīvu Lībijā un valsts autoritārā līdera Muamara Kadafi spēki vairs nav spējīgi uzbrukt nemiernieku pozīcijām, paziņoja Ziemeļatalantijas alianses oficiālā pārstāve Karmena Romero.

"NATO valstis un partneri ir vienprātīgi, ka mēs esam pārņēmuši iniciatīvu," Romero citē britu masu mediji. Romero norādījusi, ka misijā Lībijā notiek "noturīga un jūtama virzība uz priekšu". "Mūsu uzdevums ir nemainīgs – mēs novērsīsim uzbrukumus un draudus civiliedzīvotājiem tik ilgi, kamēr riski nebūs izzuduši," sacīja NATO pārstāve.

NATO jūras spēki aizturējuši tankeri "Jupiters", kas bija ceļā uz Lībiju, uzskatot, ka tas, iespējams, ved degvielu Kadafi spēkiem. Novērotāji norāda, ka šis ir pirmais gadījums, kad aptur kuģi, kas ir ceļā uz Lībijas rietumu ostām, uzsverot arī, ka starptautiskais embargo neattiecas uz degvielas piegādēm.

Mediji informē, ka NATO alianses operācijas ietvaros ieroču embargo nodrošināšanai Lībijas ūdeņos kursē 21 karakuģis. Kopš operācijas sākuma pārbaudes veikšanai apturēti 40 kuģi, pieciem no tiem liegta iebraukšana Lībijas ostās. NATO spēki arī pavadījuši aptuveni 200 humanitārās kravas gaisā, ūdenī un uz sauszemes.

Savukārt ASV paziņojusi, ka par ieroču piegādēm Lībijas opozīcijai katrai valstij jālemj pašai. Ar šādu paziņojumu klajā nācis ASV prezidenta palīgs nacionālās drošības jautājumos Bens Rods, kurš izvairījies no tiešas atbildes uz jautājumu, vai ieroču piegādes nemierniekiem ir uzskatāmas par ANO rezolūcijas pārkāpumu. "Mēs pieļaujam, ka valstis dažādi veidos attiecības ar Lībijas opozīciju. Piemēram, ASV nodrošina opozīcijai militāru palīdzību," sacījis ASV prezidenta palīgs. Viņš arī atgādinājis, ka Baraka Obamas administrācija "padziļina attiecības ar Lībijas Pagaidu nacionālo padomi".

Viņš atgādināja prezidenta izteikumus, ka laiks strādā pret Kadafi. "Bruņoti uzbrukumi opozīcijas vienībām ir apturēti. Valdības spēki ir cietuši ievērojamus zaudējumus," uzsvēra Rods. ASV cer, ka situācija Lībijā dos opozīcijai "laiku un telpu, lai organizētos, iegūtu lielākus resursus un pārveidotos par efektīvāku struktūru".

Mierīgu Lībijas konflikta risinājumu turpina meklēt Āfrikas savienība, kuras ārkārtas samits notiks Etiopijas galvaspilsētā Adisabebā 25. un 26.maijā. "Mēs izvērtēsim Lībijas situāciju, izmantojot Āfrikas savienības augsta līmeņa speciālās komitejas ziņojumus. Tāpat mēs izvērtēsim citas konfliktsituācijas kontinentā, lai izstrādātu vienotus Āfrikas principus šādu situāciju atrisināšanai," pausts sestdien izplatītā organizācijas paziņojumā.

"Mūs, Āfrikas savienību, ne vienmēr uzklausa, taču mēs uzskatam, ka ANO Drošības padomes rezolūcija par civiliedzīvotāju aizsardzību tiek pārkāpta pēc burta un pēc gara," paziņojis Savienības komisijas vadītājs Žans Pings.

Tikmēr Sīrijā valsts telekanāls "Syria" paziņojis, ka protestētāju un nemiernieku bojāejā piektdienas demonstrācijās vainojamas bruņotas ekstrēmistu grupas. "Izmantojot protestētāju pulcēšanos Homsas un Idlibas pilsētu apkārtnē, kaujinieki atklāja uguni uz manifestantiem un policistiem, kas nodrošināja kārtību," informē telekanāls. Sadursmēs gājuši bojā 17 cilvēki, daudzi ievainoti.

Savukārt informācijas aģentūra SANA vērš uzmanību uz nelielo ielu akciju dalībnieku skaitu. Aģentūra uzsver, ka protesta akcijās pēc piektdienas lūgšanas piedalījušies desmiti vai sinti, bet nevis tūkstoši cilvēku, kā ziņo arābu satelītkanāli "Al Arabia" un "Al Jazeera". Demonstrācijas neesot ietekmējušas ikdienas dzīvi galvaspilsētā un provinces centros, norāda SANA.

Pēc aģentūras ziņām, simtiem cilvēku piedalījušies gājienos ziemeļaustrumu provincē, taču tās visas bijušas neilgas un notikušas nierīgi. Tāpat demonstrācijas, pēc SANA ziņām, notikušas Latakijā un Banijasā Sīrijas piekrastē un citviet, taču arī tur nav bijusi nepieciešama drošības spēku iejaukšanās.

Taču arābu telekanāli ziņo, ka Sīrijas policija pret demonstrantiem pielietojusi asaru gāzi un šāvusi uz protestētājiem.

Jau vēstīts, ka Lībijā kopš februāra vidus notiek bruņota sacelšanās pret diktatora Muammara Kadafi režīmu, un jau gājuši bojā vairāki tūkstoši cilvēku. Kadafi nāca pie varas apvērsumā 1969.gadā, gāžot karali Idrisu. ANO sankcionētu militāro operāciju Lībijā ar mērķi aizsargāt tās civiliedzīvotājus no Kadafi spēku uzbrukumiem 19.martā uzsāka Lielbritānija, Francija un ASV. Vēlāk šīs operācijas vadību pārņēma NATO.

Savukārt Sīrijā vairāk kā divus mēnešus ilgst nemieri, valdības spēkiem cenšoties apspiest opozīcijas atbalstītājus. Cilvēktiesību aktīvisti informē par vairāk nekā 500 bojāgājušajiem. Protesti sākās Deraa, kad tika arestēti vairāki skolnieki, kuri uz sienām rakstīja pret valdību vērstus saukļus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!