NATO kareivji pirmdien uzsāk ieroču savākšanu no albāņu kaujiniekiem Maķedonijā.
Alianse paziņoja, ka tās kareivji plāno savākt 3300 bruņojuma vienības, ko albāņu nemiernieki apņēmušies brīvprātīgi atdot.

Preses konferencē svētdien NATO misijas Maķedonijā spēku komandieris Gunnars Lange paziņoja, ka alianse cer saņemt 2950 šautenes, 210 ložmetējus, 130 mīnmetējus un prettanku lielgabalus un citu bruņojumu - arī mīnas, rokasgranātas un vairāk nekā 100 000 šāviņu.

Misija, kuras funkcijas, kā jau ziņots, aprobežosies vienīgi ar ieroču savākšanu, pieņems no albāņu Nacionālās atbrīvošanās armijas arī divus tankus un divus bruņu transpotierus.

Tomēr Maķedonijas premjerministrs Ļubčo Georgijevskis, kas atbalsta uzbrukumu atsākšanu pret albāņu nemierniekiem, šo skaitli nosauca par "smieklīgu un pazemojošu" un norādīja, ka patiesībā dumpinieku ieroču krājumi esot mērojami 80 tūkstošos bruņojuma vienību un ka pie pašreizējiem nosacījumiem operācija būs neveiksmīga.

Lange noraidīja apgalvojumus, ka atbruņošana būtu tikai ilūzija, kaut arī NATO atzīst, ka Nacionālās atbrīvošanas armijas (NLA) kaujinieki var atjaunot savu arsenālu jebkurā laikā. Alianses plānam nav citas alternatīvas kā karš, viņš uzsvēra.

Tomēr tikai dažas stundas pirms paredzētās ieroču savākšanas punktu atvēršanas valsts ziņu aģentūra MIA ziņoja par spēcīgām apšaudēm Tetovas austrumos, kur dzīvo lielākā Maķedonijas albāņu kopiena.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!