Foto: AFP/Scanpix

NATO nopietnāk jāpārdomā, ko likt pretī pieaugošajai Ķīnas militārajai varenībai, lai gan šajā desmitgadē galvenais alianses pretinieks joprojām būs Krievija, teikts ziņojumā par NATO reformām, kuru paredzēts publicēt otrdien.

Ziņojums "NATO 2030", ko sagatavojusi grupa tā dēvēto "viedo personu", satur 138 priekšlikumus, kā pārveidot aliansi, par kuras "smadzeņu nāvi" pērn paziņoja Francijas prezidents Emanuels Makrons.

"Ķīna vairs nav pakļāvīgs tirdzniecības partneris, uz kādu cerēja Rietumi. Tā ir augoša mūsu gadsimta lielvara, un NATO ir jāpielāgojas," iztecies kāds diplomāts, kas iepazinies ar ziņojumu, kurā norādīts uz Pekinas aktivitātēm Arktikā un Āfrikā, kā arī uz lielajām ķīniešu investīcijām Eiropas infrastruktūrā.

NATO reakcijas sastāvdaļai jābūt tehnoloģiskā pārākuma saglabāšanai pār Ķīnu, aizsargājot savus datortīklus un infrastruktūru, citējot ziņojumu, norādījis diplomāts.

Aliansei jāveido arī ciešākas attiecības ar tādām valstīm kā Austrālija, kas neietilpst NATO, un jāpievērš lielāka uzmanība atturēšanas kapacitātei kosmosā, kur Ķīna attīsta savas iespējas, iesaka ziņojuma autori.

NATO jāapsver iespēja minēt Ķīnu savā oficiālajā stratēģijas dokumentā, diplomāts atklāja ziņojuma autora ieteikumu.

Tomēr pasludināt Ķīnu par pretinieku autori gluži nav ieteikuši.

Ziņojuma autori arī rosina regulārāk rīkot alianses dalībvalstu ārlietu ministru sanāksmes un stiprināt NATO ģenerālsekretāra kā starptautiskā starpnieka lomu.

Otrdien ziņojumu apspriedīs NATO dalībvalstu ārlietu ministri, bet nākamgad ar to tiks iepazīstināti dalībvalstu vadītāji un valsts galvas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!