Foto: AFP/Scanpix/LETA

Bijušais ASV prezidenta padomnieks nacionālās drošības jautājumos Džons Boltons izteicies, ka NATO vajadzētu Ukrainā dislocēt spēkus, kuri tur atrastos rotācijas kārtībā, raksta "Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvība" (RFE/RL).

Boltons, kurš strādāja toreizējā prezidenta Donalda Trampa valdībā no 2018. līdz 2019.gadam, arī sacīja, ka ASV vajadzētu nosūtīt uz Ukrainu vairāk ieroču, jo pieaug bažas, ka Krievija drīzumā varētu iebrukt savā kaimiņvalstī.

“Mums jāpārliecinās, ka izmaksas būtu tik augstas, ka [Krievijas prezidentam Vladimiram] Putinam un viņa padomniekiem tas [iebrukums Ukrainā] šķitīs nepieņemams. Es domāju, ka tas ir veids, kā atturēt [Krieviju] no militārām darbībām, kas šķiet tik nenovēršamas,” norādīja Boltons.

Krievija šogad otro reizi pie savas robežas ar Ukrainu ir izvietojusi vairāk nekā 90 000 karavīru, taču šoreiz ASV un citviet Rietumos bažas par iespējamu Maskavas agresiju Ukrainā ir lielākas. Krievija noliegusi, ka plāno militāras darbības pret Kijevu.

Kāda augsta ranga ASV administrācijas amatpersona 6.decembrī sacīja, ka pašreizējās Krievijas karaspēka un ieroču kustības "saskan" ar plānotu militāro eskalāciju Ukrainā, lai gan amatpersona sacīja, ka joprojām nav skaidrs, vai Putins ir devis rīkojumu veikt iebrukumu.

Otrdien ASV prezidents Džo Baidens aizvadīs videokonferenci ar Vladimiru Putinu, kurā cita starpā plānots runāt par situāciju uz Krievijas-Ukrainas robežas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!