Foto: AFP/Scanpix

NATO vajadzētu radīt "militāro Šengenas zonu", kas 28 valstu aliansei nodrošinātu pārvietošanās brīvību, intervijā britu raidsabiedrībai BBC sacīja ASV sauszemes spēku pavēlnieks Eiropā ģenerālleitnants Bens Hodžess.

NATO nespēj ātri izvērst Austrumeiropā lielu karaspēku tā, kā to var Krievija, atzina ģenerālis.

"Krievi spēj lielos attālumos pārvietot milzīgas karaspēka daļas ļoti ātri," viņš norādīja.

Arī NATO ir vajadzīgs šāds ātrums, sacīja Hodžess.

"Trīs dienu brīdinājums – mums būtu jāspēj to paveikt," viņš norādīja.

Tas rada "bažas", ka Krievija spēj izvērst 20 000 vīru lielu karaspēku un daudz bruņojuma uz NATO valsts robežām vai varbūt kaut kur Gruzijā vai Ukrainā", atzina ģenerālis.

"Krieviem ir tas, ko mēs saucam par pārvietošanās brīvību pa iekšējām līnijām. Viņi Krievijas teritorijas iekšienē var pārvietoties visur tik ātri, cik vien viņi to vēlas," viņš skaidroja.

Ģenerālis arī atzina, ka NATO Austrumeiropā trūkst kaujas kara aviācijas un tuvā darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības spēku.

Tomēr tas, ka ASV tērē 3,4 miljardus dolāru, "lai atgrieztu tehniku atpakaļ Eiropā", nostiprinās alianses atturēšanas spējas, viņš norādīja.

"Es redzu, ka tā [Krievija] ir vienīgais potenciālais drauds, kas var iznīcināt Savienotās Valstis vai Apvienoto Karalisti, vai Vāciju, vai jebkuru citu valsti, pateicoties tās kodolbruņojumam. Un viņi par kodolieročiem runā daudz," sacīja Hodžess.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!