NATO sākusi izvērtēt iespēju par jaunas, pastāvīgas alianses spēku struktūras izvietošanu Austrumeiropā, tādējādi cenšoties iedrošināt dalībvalstis nosūtīt vairāk kaujas vienību karavīru uz Afganistānu, pavēstīja NATO ģenerālsekretārs Jāps de Hops Shēfers.

Ar šo ideju pirmā nākusi klajā Lielbritānija, reaģējot uz Austrumeiropas valstu bažām, kas radušās pēc Krievijas pagājušās vasaras uzbrukuma Gruzijai. Vienības sastāvā varētu būt 3000 NATO Ātrās reaģēšanas spēku (NRF) karavīru.

"Es pie sarunu galda šai idejai saņēmu pozitīvu vērtējumu no daudzu puses," Krakovā, kur noslēgusies divas dienas ilgā alianses aizsardzības ministru neformālā sanāksme, sacīja ģenerālsekretārs.

Pie idejas par NRF saistībā ar solidaritātes bruņotajiem spēkiem tagad strādās alianses komandieris, ASV ģenerālis Džons Kredoks.

Shēfers pauda cerību, ka šajā jautājumā tiks pieņemts lēmums, kad ministri tiksies nākamreiz - jau formālajā sanāksmē jūnijā Briselē.

Ja dalībvalstis saņems garantijas, ka pašas alianses teritorija ir aizsargāta pietiekami labi, tās būtu vieglāk pārliecināmas nosūtīt vairāk karavīru uz Afganistānu, laikrakstam "Financial Times" skaidroja Lielbritānijas aizsardzības ministrs Džons Hatons.

Īstenojot šo priekšlikumu, tiktu atrisinātas ieilgušās debates par reti izmantotajiem NRF - paredzēts, ka tajos vajadzētu būt 25 000 vīru, bet faktiski šī struktūra pastāv tikai uz papīra, sacīja ministrs.

Līdz šim dalībvalstu starpā nav bijis vienprātības, vai NRF uzdevumos būtu jāiekļauj dalībvalstu aizsardzība, vai arī tai būtu jāuzņemas aktīvāka loma, sacīja ministrs.

Pēc Hatona teiktā, "nav pieņemami turpināt bezgalīgās debates par NRF, nepanākot nekādu progresu".

Kā ziņots, uzņemties jaunas saistības Rietumu koalīcijas operācijās Afganistānā pēdējo dienu laikā solījušas 19 vai 20 valstis, piektdien paziņoja ASV aizsardzības ministrs Roberts Geitss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!