Foto: F64
NATO apsver militāro mācību sarīkošanu Baltijas valstīs, lai mazinātu šī reģiona bažas par Krievijas pieaugošo uzstājīgumu, sacīja alianses ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens.

"Es neizslēgtu militāro manevru sarīkošanu nākotnē", lai demonstrētu alianses "acīmredzamu klātbūtni" Baltijas valstīs, žurnālistiem Briselē norādīja Rasmusens, vēsta aģentūra "Bloomberg".

NATO lidmašīnas pašlaik jau patrulē Baltijas valstu gaisa telpu no bāzes Lietuvā, ko Rasmusens raksturoja kā "skaidru un acīmredzamu NATO klātbūtni Baltijā". Pēc viņa teiktā, papildus garantijas nodrošina arī NATO ātrās reaģēšanas spēki.

Kā norāda "Bloomberg", ASV šogad septembrī pieņemtais lēmums neizvietot pretraķešu vairogu Austrumeiropā palielināja Baltijas reģiona bažas par ASV aizsardzības saistību vājināšanu. Raizes pieauga arī saistībā ar Krievijas ekonomisko spiedienu un militāro konfliktu Dienvidosetijā pagājušā gada augustā.

Kā ziņots, par NATO mācību lietderību Baltijas valstīs iepriekš izteicās Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess.

"Kad Krievija pie NATO dalībvalstu robežām veic sauszemes spēku mācības, kurās piedalās vairāk nekā 20 000 cilvēku, nebūtu slikti arī aliansei šajā reģionā sarīkot savu sauszemes spēku mācības," sacīja Ilvess.

Jau vēstīts, ka gandrīz 12 500 Krievijas un Baltkrievijas armiju karavīru teju visu septembri piedalījās kopīgās militārās apmācības, kas saskaņā ar oficiālo versiju bija abu kaimiņvalstu sadarbības apliecinājums.

Latvijas aizsardzības ministrs Imants Lieģis (PS) norādīja, ka šajās mācībās esot ticis inscenēts iebrukums Baltijas valstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!