Foto: RIA Novosti/Scanpix

Austrijas asins donoru centrs, kas atrodas piecu kilometru attālumā no Čehijas robežas, pastiprināti aicina pie sevis čehus, kas gatavi par naudu nodot asins plazmu, vēsta portāls "Radio Praha".

"Pierobežas pilsētas Moravske-Budejovices iedzīvotāji brauc uz Austriju nodot asinis veselās grupās, lai ietaupītu degvielu. Pārsvarā tie ir studenti un cilvēki no sociāli jūtīgiem slāņiem, kuriem tas ir labs ienākumu veids," vēsta medijs.

Netiek precizēts, cik daudz donoru austriešu centram izdevies piesaistīt, taču portāls pieļauj, ka runa ir par vairākiem simtiem cilvēku.

Tiek ziņots, ka donoru centrs izveidots netālu no Čehijas robežas čehu pievilināšanai, jo tajā strādā čehu personāls, savukārt centra mājaslapā un sociālajos tīklos informācija tulkota čehu valodā.

Asins plazmas donori stāsta, ka par tās nodošanu viņiem samaksā 20 eiro un vēl 20-50 eiro tajos gadījumos, ja viņi atved uz centru jaunus donorus.

Pēc Čehijas noteikumiem, asins plazmu var nodot ne biežāk kā reizi divās nedēļās. Austrijā vienam donoram atļauts nodot asins plazmu jau trīs diennaktis pēc iepriekšējās plazmas nodošanas. Austrijas centra mājaslapā ziņots, ka cilvēks var nodot plazmu līdz 50 reizēm gadā.

Savukārt Čehijas pilsētas Tržebicas donoru centra direktore Marija Dudikova paziņojusi, ka "nav pieļaujami cilvēku izmantot kā izejvielas avotu un pārbaudīt viņa organisma izturību. Mums jāsaprot, ka plazma ir ļoti svarīga mūsu organismam. Tā satur svarīgas olbaltumvielas, kas cita starpā atbild par mūsu imūno reakciju. Ja kāds pārāk bieži nodod asins plazmu, tad tas, protams, negatīvi ietekmēs viņa imunitāti". Viņa apgalvo, ka pēc asins nodošanas organismam nepieciešamas 48 stundas, lai atjaunotu zaudētās asinis, taču nodot tās pastāvīgi nozīmē nopietni kaitēt savam organismam.

Čehijā un Vācijā, atšķirībā no Austrijas, par asins nodošanu nemaksā. Pēc Dudikovas vārdiem, tas tiek darīts "ētisku apsvērumu dēļ".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!