Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ja Baltkrievija neatbrīvos svētdien Minskā aizturēto opozīcijas līderes Svjatlanas Cihanouskas štāba locekli, opozīcijas medija "Nexta" dibinātāju un galveno redaktoru Romānu Protaseviču, Eiropas Savienības (ES) līmenī tiks runāts par "ļoti nopietnām sankcijām" pret Minsku, bet iespējami arī citi soļi, tai skaitā Baltkrievijas gaisa telpas atzīšana par nedrošu civilās aviācijas lidojumiem un aizliegums Balkrievijas lidsabiedrības "Belavia" lidmašīnām nolaisties ES un NATO dalībvalstu lidostās, svētdien paziņojis Lietuvas prezidents Gitans Nausēda.

"Uzskatu, ka pienācis laiks skaidri pateikt - tā vairs nedrīkst turpināties. Laiks beigt runāt ar [Minskas] režīmu tikai deklarāciju un pabaidīšanas valodā. Ir vajadzīgi konkrēti soļi, kas palīdzētu mainīt Baltkrievijas režīma uzvedību, citādi vienkārši nāksies konstatēt, ka mums kaimiņos atrodas visnotaļ bīstama valsts, kura vairs neievēro ne tikai starptautiskās tiesības, bet arī cilvēciskas morāles normas. Ar to samierināties mēs nedrīkstam," viņš sacījis žurnālistiem pēc tikšanās ar ārlietu ministru Gabrieļu Landsberģi.

"Un, bez šaubām, jāveic ļoti detalizēta izmeklēšana Starptautiskajā civilās aviācijas organizācijā (ICAO), lai atbildētu uz jautājumu, kas īsti notika, ka gaišā dienas laikā pastrādāts valsts terorisma akts, un kādi secinājumi jāizdara, lai tas neatkārtotos," piebildis Lietuvas prezidents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!