Foto: AFP/Scanpix/LETA

Pagājušajā nedēļas nogalē Viļņas Viņģu parkā pasākuma "Lielais ģimenes aizstāvju gājiens" laikā pārraidīta arī Lietuvas prezidenta Gitana Nausēdas uzruna, par ko viņš saņēmis plašu nopēlumu. Tagad viņa pārstāvji taisnojas, ka uzruna ir pārprasta un nav ierakstīta konkrētajam pasākumam, raksta kaimiņvalsts medijs "LRT".

Gājiens, kas tika sludināts kā protests pret Stambulas konvenciju, kura iestājas pret vardarbību ģimenēs, kā arī viendzimuma partnerattiecībām, piesaistījis ļoti dažādu publiku. Par to jau iepriekš arī Latvijā savus sekotājus aktīvi informēja Latvijas organizācijas un personas, kas vairākkārt pieķertas izplatām maldinošu saturu un dezinformāciju sociālajos tīklos par sabiedrībai būtiskiem jautājumiem, piemēram, Covid-19.

Tajā klātienē ar runu piedalījies gan Vācijas labēji radikālās partijas "AfD" pārstāvis un Kremli atbalstošais eiroparlamentārietis Bernhards Zimnioks, gan Latvijā zināmās "Tautas varas fronte" (TVF) valdes loceklis Roberts Raimo, kurš kopā ar biedrības "Pro-Family.lv" patiesā labuma guvēju Romeku Sorokinu kāpa uz skatuves un sveica lietuviešus.

Foto: Kadrs no video

Kadrā no video pa kreisi redzams Romeks Sorokins; pa labi - Roberts Raimo.

Jāatgādina, ka Valsts drošības dienests (VDD) iepriekš secinājis, ka pērn vieni no aktīvākajiem musinātājiem uz Covid-19 pandēmijas pārvarēšanai noteikto ierobežojumu pārkāpšanu un sabiedrības veselības un līdzcilvēku apdraudēšanu bija nodibinājuma TVF pārstāvji (par nodibinājumu vairāk lasāms šeit). Pēc VDD sniegtās informācijas Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa lēma izbeigt par Covid-19 viltus ziņu izplatīšanu aizdomās turētā aktīvista Valentīna Jeremejeva vadītā nodibinājuma TVF darbību, taču nodibinājums spriedumu pārsūdzēja. Civillieta šobrīd atrodas Rīgas apgabaltiesā.

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Lai gan Lietuvas prezidenta uzruna pārraidīšana arī šķietami demonstrējusi valsts galvas atbalstu notiekošajam, Nausēdas padomniece Asta Skaisgirīte medijam LRT tagad taisnojusies, ka uzruna bijusi veltīta visām Lietuvā dzīvojošajām ģimenēm, ne konkrēti tikai gājiena dalībniekiem sakarā ar Starptautisko ģimenes dienu. Lai gan viņš runā paudis, ka viendzimuma attiecības jākārto atbilstoši valsts konstitūcijai, kas norāda, ka laulība ir starp vīrieti un sievieti, Skaisgirīte noraidījusi, ka prezidents iestātos pret viendzimuma pāru attiecību sakārtošanu, bet skaidro, ka viņš iebilst pret laulības nozīmes paplašināšanu.

Latvijas kaimiņvalstī liberālā "Brīvības partija" patlaban gatavo likumprojektu partnerattiecību sakārtošanai, nepievēršoties konkrētam dzimumiedalījumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!