Foto: AP/Scanpix/LETA

Čehijas prezidents Milošs Zemans paziņojis, ka nav nekādu datu par "krievu aģentu" atrašanos Vrbetices ciema rajonā, kad tur 2014. gadā uzsprāga munīcijas noliktava.

Zemans Čehijas televīzijā uzsvēra, ka pretizlūkošanas dienestam nav nekādu pierādījumu tam, ka "šie divi aģenti apmeklēja Vrbetices rajonu".

Vienlaikus tas nenozīmē, ka aizdomas nav bijušas nopietnas, sacīja Zemans. "Neviena suverēna valsts nevar atļaut, ka tās teritorijā divi ārvalstu aģenti pastrādā teroristisku uzbrukumu, kā rezultātā gājuši bojā divi Čehijas pilsoņi un nodarīti miljardiem lieli zaudējumi," norādīja Zemans.

Pēc viņa teiktā, izmeklētājiem ir divas versijas: sprādziena iemesls bija neuzmanīga apiešanās ar munīciju un ārvalstu izlūkdienesta operācija.

Ja tiks apstiprināta Krievijas aģentu līdzdalība sprādzienā, Krievijai par to būs jāsamaksā, norādīja Zemans.

Prāga ir nonākusi pie slēdziena, ka Krievijas izlūkdienesti ir saistīti ar sprādzienu munīcijas noliktavā Čehijā 2014.gadā. Sprādzienā dzīvību zaudēja divi cilvēki.

Tikmēr starptautiskais pētnieciskās žurnālistikas projekts "Bellingcat" un Krievijas tīmekļa izdevums "The Insider" sadarbībā ar vācu nedēļrakstu "Der Spiegel" un čehu žurnālu "Respekt" noskaidrojuši, ka munīcijas noliktavas spridzināšanas operāciju 2014.gadā Čehijā vadījis Krievijas militārā izlūkdienesta (GRU) ģenerālis Andrejs Averjanovs un ka kopumā tajā bijuši iesaistīti vismaz seši cilvēki.

Čehija jau izsludinājusi meklēšanā GRU aģentus Aleksandru Miškinu un Anatoliju Čepigu, kas atklātībā pazīstami arī kā "Aleksandrs Petrovs" un "Ruslans Boširovs", kuri apsūdzēti arī par Lielbritānijā dzīvojošā bijušā krievu dubultaģenta Sergeja Skripaļa indēšanu 2018.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!