Foto: AFP/Scanpix/LETA

Pasaules Veselības organizācija (PVO) nākusi klajā ar paziņojumu, ka nav pierādījumu "Astra Zeneca" Covid-19 vakcīnu saistībai ar asins recekļiem, kuru dēļ pēdējās dienās vairākas valstis apturējušas potēšanu ar šo preparātu, ziņo raidsabiedrība BBC.

Savā paziņojumā PVO norāda, ka pārbauda ziņojumus par vakcīnu blakusefektiem, bet ir svarīgi turpināt vakcinācijas kampaņu, lai pasargātu cilvēkus no vīrusa un glābtu dzīvības.

Vairākās Eiropas valstīs fiksēti gadījumi, kad "Astra Zeneca" vakcīnu saņēmušajiem pacientiem izveidojušies asins recekļi. Virkne valstu potēšanu ar "Astra Zeneca" tā rezultātā piesardzības dēļ apturējušas.

Tomēr eksperti norāda, ka asins recekļi nav konstatēti biežāk nekā tie parasti novēroti cilvēkiem. Eiropas Savienībā (ES) un Lielbritānijā šīs vakcīnas devu saņēmuši ap 17 miljoniem cilvēku, bet līdz pagājušajai nedēļai recekļi no tiem konstatēti mazāk nekā 40 sapotētajiem, uzsver "Astra Zeneca".

Savukārt PVO informē, ka visi ziņojumi tiek pārbaudīti un sabiedrība nekavējoties tiks informēta, ja tie ieviesīs izmaiņas rekomendācijās. Bet uz šo brīdi neesot nekādu pierādījumu, kas minētajos incidentos pie vainas bijušas vakcīnas.

Par "Astra Zeneca" vakcīnu izmantošanas apturēšanu līdz visu apstākļu noskaidrošanai ir paziņojusi Īrija, Dānija, Norvēģija, Bulgārija, Nīderlande, Islande, Vācija, Francija un Itālija. Vairākas valstis apturējušas konkrētu vakcīnu partijas izmantošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!