Foto: AFP/Scanpix/LETA
Ieslodzījumā esošā Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija līdzgaitniece Violeta Grudina pametusi Krieviju, lai izvairītos no aizturēšanas, bet divi citi Navaļnija sabiedrotie saņēmuši nāves draudus.

"Tur nebija lielas izvēles. Krievijā es esmu meklēto personu sarakstā, un mani gaida cietums," ziņapmaiņas vietnē "Telegram" paziņoja Grudina.

Pēc Navaļnija ieslodzīšanas pērnā gada janvārī Krievijas varasiestādes ir pastiprināti vērsušās pret opozīciju, aktīvistiem un neatkarīgajiem medijiem, un pēdējā gada laikā Krieviju pametuši daudzi opozīcijas pārstāvji.

Ar Navaļniju saistītās organizācijas ir atzītas par ekstrēmistiskām un likvidētas, bet pats Navaļnijs un vairāki viņa tuvākie līdzgaitnieki ir iekļauti "teroristu un ekstrēmistu" sarakstā.

Navaļnija komanda šodien paziņoja, ka divi no Navaļnija līdzgaitniekiem, kas vairs nedzīvo Krievijā, Ivans Ždanovs un Leonīds Volkovs saņēmuši anonīmas vēstules, kurās viņiem un viņu ģimenēm izteikti nāves draudi.

"Mēs zinām, kur jūs dzīvojat. Mēs nevēlamies, lai jūs un jūsu ģimenes justos droši, mēs vēlamies, lai jūs to atceraties, dodoties savās darba gaitās," teikts vēstulēs.

Volkovs sociālajā tīklā "Instagram" paziņoja, ka "vēstule no tēvzemes" piegādāta viņam uz mājās adresi.

"Mēs saņēmām šīs vēstules tajā pašā laikā, kad tikām iekļauti "ekstrēmistu un teroristu sarakstā", un tā neizskatās pēc sagadīšanās. Mēs zinām, kādas metodes [Krievijas prezidents Vladimirs] Putins izmanto, lai cīnītos pret tiem, kurus viņš uzskata par teroristiem, vai ne? Bet mēs neko nemainīsim mūsu darbā," paziņoja Volkovs.

Grudina pagājušajā septembrī plānoja kandidēt uz vietu Murmanskas pilsēta domē, bet viņai tika aizliegts startēt vēlēšanās. Viņa atklāja, ka tad izjutusi visu iebiedēšanas kampaņas jaudu, kā rezultātā viņai nācās slēgt savu biroju.

Grudina pastāstīja, ka tolaik arī bez vajadzības un piekrišanas ievietota slimnīcā, lai saņemtu ārstēšanu no Covid-19.

Kremlis atteicies komentēt Grudinas izteikumus un noliedz, ka apspiestu opozīciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!