Foto: Publicitātes foto

Pirmdien, kad Krievijā atzīmē Krievijas dienu, uz masu protestiem pret varas korupciju iedzīvotājus aicina opozicionārs Aleksejs Navaļnijs, taču mītiņam galvaspilsētā, visticamāk, būs jāiztiek bez skatuves un apskaņošanas aparatūras.

Navaļnijs, kurš iemantojis popularitāti ar amatpersonu korupcijas atmaskošanu un pieteicis savu kandidatūru cīņai par prezidenta krēslu 2018. gada vēlēšanās, jau spēja iedzīvotājus mobilizēt uz gadiem nepieredzēti plašiem protestiem Krievijas pilsētās 26. martā.

Tie sekoja vienam no vērienīgākajiem Navaļnija vadītā Korupcijas apkarošanas fonda pētījumiem, kurā Krievijas premjerministrs Dmitrijs Medvedevs tiek apsūdzēts plašā korupcijā. Turklāt ne varasiestādes, ne pats Medvedevs tā arī nesniedza pamatotas atbildes par filmā pausto informāciju.

Pēc 26. marta protestiem, kuriem daudzās Krievijas vietās varasiestādes nedeva atļauju, tika aizturēti vairāk nekā 1000 cilvēku, tostarp pats Navaļnijs. Pēc 15 arestā pavadītām diennaktīm opozicionārs paziņoja, ka aicina tautu uz jauniem protestiem 12. jūnijā – Krievijas dienā -, lai turpinātu valdībai pieprasīt atbildes par Medvedeva korupciju.

Kamēr Krievijas Tālo Austrumu pilsētās mītiņi jau ir sākušies un tiek ziņots par vairākiem aizturētajiem, Maskavas pasākumam, kurš ieplānots 14.00 pēc vietējā laika, nāksies iztikt bez skatuves un skaņas aprīkojuma.

Visi iespējamie uzņēmumi, kas sniedz šāda veida pakalpojumus, atteikušies nodrošināt aprīkojumu šim konkrētajām pasākumam, svētdien vakarā savā blogā paziņoja Navaļnijs.

Uzņēmumi vai nu atteikušies uzreiz, uzzinot pasākuma vietu un laiku, vai arī sākumā piekrituši, bet tad pārdomājuši un atteikušies, kaut arī piedāvāta pat par tirgus cenām augstāka samaksa.

Uzņēmumu pārstāvji skaidrojuši, ka uz vadību izdarīts spiediens no Maskavas mērijas, kur piedraudēts uz visiem laikiem zaudēt iespēju nodrošināt pakalpojumus galvaspilsētā notiekošos pasākumos.

Līdz ar šiem mēģinājumiem pasākumu izjaukt un pazemot tā dalībniekus, kā norāda Navaļnijs, opozicionārs aicina ļaudis nākt nevis uz Saharova prospektu, kur varasiestādes deva atļauju rīkot mītiņu, bet gan uz Tveras ielu, kur notika 26. marta protesti. Navaļnijs aicina atbalstītājus ar Krievijas karogiem un plakātiem miermīlīgi doties pastaigā pa šo centra ielu.

12. jūnijā Krievijā tiek atzīmēta Krievijas diena, kas tomēr nav kļuvusi par plaši svinētiem un atzītiem neatkarības svētkiem. Daudz populārākas un vērienīgākas Vladimira Putina Krievijā ir 9. maija svinības, nevis diena, kad 1990. gadā Krievijas Padomju Federatīvās Sociālistiskās Republikas Tautas deputātu kongress pieņēma Deklarāciju par Krievijas valsts suverenitāti.

Putina vadītajā Krievijā vairāk notiek centieni asociēties ar padomju impērijas varenību, nevis PSRS sabrukumu, ko Kremļa saimnieks ir nosaucis par 20. gadsimta lielāko ģeopolitisko katastrofu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!