Foto: EPA/Scanpix/LETA

Eiropas Savienība (ES) saistībā ar Krievijas opozicionāra Alekseja Navaļnija saindēšanu ar kaujas vielu "Novičok" vērsusi sankcijas pret sešām augstām Krievijas amatpersonām, teikts ES oficiālā žurnāla publikācijā.

Sankciju sarakstā iekļauts Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) direktors Aleksandrs Bortņikovs, kā arī prezidenta administrācijas vadītāja pirmais vietnieks Sergejs Kirijenko (attēlā ar Putinu).

Tāpat sankcijas vērstas pret prezidenta iekšpolitikas pārvaldes vadītāju Andreju Jarinu, aizsardzības ministra vietniekiem Alekseju Krivoručko un Pavlu Popovu. Sarakstā iekļauts arī pilnvarotais prezidenta pārstāvis Sibīrijas federālajā apgabalā Sergejs Meņjailo, teikts publikācijā.

Sankcijām pakļauts Valsts zinātniski pētnieciskais organiskās ķīmijas un tehnoloģiju institūts, ko Eiropā uzskata par indes "Novičok" radīšanas vietu.

Sankcijas paredz iebraukšanas aizliegumu ES teritorijā, kā arī finanšu aktīvi iesaldēšanu.

Pats Navaļnijs pēc izrakstīšanas no slimnīcas Vācijā paziņoja, ka aiz viņa indēšanas stāv personīgi Putins.

Papildu ES sankcijas par miera centienu traucēšanu Sīrijā noteiktas arī Kremlim tuvajam oliogarham Jevgānijam Prigožinam jeb "Putina pavāram", kurš tiek uzskatīs pat privātās militārās kompānijas "Vagner" vadītāju.

44 gadus vecais Navaļnijs ar saindēšanās pazīmēm tika hospitalizēts 20. augustā. 22. augustā komā esošais politiķis tika nogādāts uz "Charite" slimnīcu Berlīnē. 24. augustā slimnīcas ārsti apstiprināja, ka politiķis ir saindēts ar holinesterāzes inhibitoriem, kas ir "Novičok" tipa vielu sastāvā. Savukārt trešdien, 2. septembrī, Vācijas valdība apstiprināja, ka opozicionārs saindēts ar "Novičok" grupas kaujas vielu.

7. septembrī mediķi paziņoja, ka Navaļnijs pamodies no komas, bet 14. septembrī informēja, ka politiķa stāvoklis turpina uzlaboties un viņš uz īsu brīdi jau spēj atstāt gultu.15. Septembrī Navaļnija "Instagram" kontā publicēts pirmais foto kopš saindēšanas.

22. septembra vakarā viņš no slimnīcas izrakstīts.

Navaļnija līdzgaitnieki un viņš pats uzskata, ka viņš saindēts pēc Kremļa saimnieka Vladimira Putina rīkojuma. Oficiālā Maskava tikmēr savu saistību ar notikušo noliedz un apgalvo, ka Krievijā paņemtajās analīzēs indes klātbūtne politiķa organismā nav konstatēta.

Vācijas kanclere Angela Merkele paziņoja, ka Navaļnijs ir slepkavības mēģinājuma upuris un ka vainīgie meklējami Krievijā. Krievija tikmēr apgalvo, ka šādiem paziņojumiem nav nekādu pierādījumu.

Sava versija par notikušo ir arī Baltkrievijas prezidentam Aleksandram Lukašenko.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!