Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Krievijas opozīcijas politiķim Aleksejam Navaļnijam, kurš svētdiena aizturēts lidostā uzreiz pēc atgriešanās, no Vācijas, turpat policijas iecirknī sarīkotā tiesas sēdē piemērots drošības līdzeklis apcietinājums, no tiesas zāles tviterī paziņojis advokāts Vadims Kobzevs.

Arests piemērots uz 30 diennaktīm – līdz 15. februārim, spriedums nolasīts ap 16:50 pēc Latvijas laika.

Navaļnijam tagad jāgaida tiesa, kurā lems, vai viņš, esot Vācijā, ir izvairījies no kontroles "Yves Rocher" lietas 2014. gada spriedumā, kas paredzēja nosacītu cietumsodu un pārbaudes laiku līdz 2020. gada 30. decembrim. Ja politiķi atzīs par vainīgu, viņam draud 3,5 gadu reāls cietumsods, atskaitot 10 mēnešus, ko viņš šīs lietas ietvaros pavadīja mājas arestā, skaidro portāls "Meduza".

Iepriekš ziņots, ka pirmdien opozicionārām Navaļnijam negaidīti tika sarīkota tiesas sēde par drošības līdzekļa piemērošanu turpat policijas iecirknī Himkos, kur viņš nogādāts pēc svētdien lidostā notikušās aizturēšanas.

Navaļnijs tika aizturēts Maskavas Šeremetjevas lidostā, kad svētdien atgriezās Krievijā no Vācijas, kur vairākus mēnešus ārstējās pēc saindēšanas ar kaujas vielu "Novičok".

Savukārt pirmdien turpat policijas iecirknī Himkos iepriekš nebrīdinot ap 12.30 sākusies tiesa par drošības līdzekļa piemērošanu, atklāja Navaļnija advokāte Olga Mihailova.

Pirms sēdes sākuma un visu nakti advokāti pie Navaļnija nav ielaisti.


Ziņots, ka Navaļnijam palika slikti 20. augustā, kad viņš lidoja no Tomskas uz Maskavu. Lidmašīna veica ārkārtas nosēšanos Omskā, kur Navaļniju hospitalizēja ar saindēšanās pazīmēm. Slimnīca apgalvoja, ka nekādas indīgas vielas politiķa organismā nav konstatētas.

Pēc divām dienām Navaļniju atļāva pārvest uz slimnīcu Berlīnē, kur analīzēs apstiprināta saindēšana ar "Novičok" grupas vielu.

Krievijas varasiestādes savu saistību ar uzbrukumu Navaļnijam kategoriski noliedz.

Bet nesen publicētā "Bellingcat" un mediju pētījumā tika identificēta īpaša FDD grupa, kas kopš 2017. gada izsekojusi politiķi un organizējusi viņa indēšanu.

Pats Navaļnijs sazvanījis vienu no šīs grupas dalībniekiem Konstantīnu Kudrjavcevu, kurš sarunā atklāja indēšanas detaļas.

17. janvārī Navaļnijs ar lidmašīnu atgriezās Krievijā un nekavējoties tika aizturēts.

Oficiāli varasiestādes par Navaļnija aizturēšanas iemeslu min "Yves Rocher" lietu – 2014. gadā tiesa Navaļniju un viņa brāli atzina par vainīgiem krāpšanā un līdzekļu izlaupīšanā un piesprieda opozicionāram 3,5 gadu nosacītu cietumsodu.

Tiesas noteiktais pārbaudes laiks beidzās 2020. gada 30. decembrī, bet, tā kā Navaļnijs līdz šim atradās Vācijā, varasiestādes nolēma, ka ir pārkāpti pārbaudes laika nosacījumi un nosacītas sods jāaizstāj ar reālu cietumsodu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!