Foto: TASS/Scanpix/LETA

Maskavas tiesa pēc dienu garas tiesas sēdes otrdienas vakarā pasludināja spriedumu – redzamākajam prezidenta Vladimira Putina kritiķim piesprieda 3 gadus un sešus mēnešu ieslodzījumu. No tiem Navaļnijs 10 mēnešus jau izcietis iepriekš mājas arestā, kas nozīmē, ka kolonijā aiz restēm viņam būs jāpavada divus gadus un astoņu mēnešus, vēsta "The Moscow Times".

Paredzot vērienīgus protestus pēc Navaņija tiesas sprieduma pasludināšanas, Maskavas centrā izvietots vērienīgs skaits drošības spēku kontingents. Slēgta piekļuve Federālā dienesta ēkai, Puškina laukumam, kur iepriekš tika rīkoti protesti pret Navaļnija aizturēšanu, kā arī Sarkanais laukums un Kremlim tuvējās ielas, ziņo "Eho Maskvi" un ziņu aģentūras.

Krievijas opozīcijas līderis un aktīvs Kremļa sistēmas korupcijas atmaskotājs tika aizturēts 17. janvārī, kad atgriezās no Vācijas, kur ārstējās pēc viņa saindēšanas ar "Novičok".

Kas norisinājās tiesas zālē


Krievijas Federālā soda izciešanas dienesta pārstāvis tiesā formāli pieprasīja nosacīto sodu nomainīt pret reālu brīvības atņemšanu uz trim gadiem un sešiem mēnešiem. "Kopš 2020. gada septembra Navaļnijs ārstējās attālināti. Spriežot pēc mediju ziņotā, viņš pārvietojās brīvi un sniedza intervijas. Viņš nekontaktējās ar mums, lai gan telefona numurs atrodams interneta vietnē," viņš nolasīja.

Biedri kapteini, vai respektējat Krievijas prezidentu Vladimiru Vladimiroviču Putinu? Teicāt, ka kopš augusta nezinājāt, kur atrodos. Putins televīzijā paziņoja, ka pateicoties viņam esmu nosūtīts ārstēties uz Vāciju.
Aleksejs Navaļnijs

Navaļnija advokāts Vadims Kobzevs jautāja, kādēļ gan probācijas dienests nesazinājās ar Navaļniju vai viņa ģimenes locekļiem šajā laikā, bet izsludināja meklēšanā mēnešus vēlāk, turklāt atzīmē, ka personīgi nogādāja medicīniskos dokumentu probācijas dienestā, tādējādi apstrīdot Krievijas Federālā soda izciešanas dienesta pārstāvja teikto, ka viņiem nav dota nekāda ziņa. "Visa valsts, visa pasaule zināja, kur viņš ir," paziņoja advokāts.

Arī Navaļnijs personīgi Krievijas Federālā soda izciešanas dienesta pārstāvim norādīja, ka dienestam nosūtīja dokumentus, kur bija minēta gan viņa adrese, gan telefona numurs, tam bijis zināms arī advokāta telefona numurs: "Ko vēl es būtu varējis izdarīt, lai pateiktu, kur atrodos?" Viņš arī retoriski vaicāja: "Biedri kapteini, vai respektējat Krievijas prezidentu Vladimiru Vladimiroviču Putinu? Teicāt, ka kopš augusta nezinājāt, kur atrodos. Putins televīzijā paziņoja, ka pateicoties viņam esmu nosūtīts ārstēties uz Vāciju." Viņš arī paskaidroja, ka atradās komā, un augustā par sevi personīgi ziņu nevarējis nodot.

Mēs zinām, kāpēc šis notiek. Iemesls – viena bunkurā esoša vīra naids un bailes. Jo es aizvainoju viņu, izdzīvojot pēc tam, kad viņš ar pavēlēm bija licis mani nogalināt.
Aleksejs Navaļnijs

Kobzevs lūdza tiesai par pierādījumu pieņemt Berlīnes klīnikas "Charité" izsniegtu medicīnisku izziņu, ka Navaļnijs līdz pat 15. janvārim bijis viņu pacients un turpinājis ārstēšanos neklātienē, kā dēļ viņš nav varējis ierasties Krievijā atskaitīties probācijas dienestā. Viņš arī paskaidroja, ka Navaļnijs pēc ielidošanas Maskavā 17. janvārī nākamajā dienā būtu devies uz probācijas dienestu. Tiesa dokumentu noraidīja, paziņojot, ka tajā netiek pateikts, kur apsūdzētais atradies no 23. septembra līdz 15. janvārim.

Kobzovs iesniedza tiesā arī dokumentu, kas apstiprina, ka Navaļnijs klātienē klīnikā ārstējies no smagas saindēšanas līdz pat 23. septembrim, kā arī Eiropas Cilvēktiesību tiesas paziņojumu, ka Krievijas tiesas spriedums "Yves Rocher" lietā ir netaisnīgs.

Navaļnija pēdējais vārds tiesā:

"Parunāsim par ziloni istabā – tas ir par manu ievietošanu cietumā tiesas procesā, kas ir atzīts par nelikumīgu. Mēs zinām, kāpēc šis notiek. Iemesls – viena bunkurā esoša vīra naids un bailes. Jo es aizvainoju viņu, izdzīvojot pēc tam, kad viņš ar pavēlēm bija licis mani nogalināt."
"Nav svarīgi, cik daudz [Putins] cenšas tēlot ģeopolitisku spēlētāju, viņa aizvainojums pret mani ir tik milzīgs, ka viņš vēsturē paliks kā Putins-indētājs. Policija sargā mani un norobežojusi pusi Maskavas, jo parādījām, ka viņš pieprasa nozagt pretinieku apakšveļu un sasmērēt to ar ķīmiskajiem ieročiem," viņš paziņoja.
Navaļnijs turpināja: "Šajā procesā galvenā lieta ir pazemot lielu skaitu cilvēku. Viens cilvēks ir ieslodzīts, lai iebaidītu miljonus. Krievijā zem nabadzības līmeņa dzīvo divdesmit miljoni cilvēku, desmitiem miljonu dzīvo bez mazākajām cerībām uz labāku nākotni. Dzīve Maskavā ir daudz maz apmierinoša, bet ja aizbrauc simts kilometrus tālāk, visapkārt ir nabadzība. Visa valsts dzīvo šādā nabadzībā un viņu grib apklusināt ar šādām tiesas izrādēm."
"Mani iesēdināt ir viegli, bet galvenais mērķis ir iebiedēt lielu skaitu cilvēku," Navaļnijs uzsvēra, "es tiešām ceru, ka šis tiesas process [tautā] tiks uztverts kā vājuma pazīme. Jūs nevarat ieslodzīt miljonus un simtus tūkstošus cietumā, un ceru tauta to sāk apzināties. Reiz to apzinājušies, un šis brīdis pienāks, jūs vairs nebūsiet spējīgi visus iesēdināt."

Prokurors pēc Navaļnija un viņa advokāta uzklausīšanas saglabāja prasību nomainīt Navaļnijam piespriesto nosacīto sodu pret reālu brīvības atņemšanu.

Žurnālistiem tiesas procesa laikā aizliegts filmēt un fotografēt, jo tas "traucēšot tiesas procesam". Vairāki žurnālisti aizturēti pie tiesas ēkas un pat tikai ceļā uz to, norādot uz viņu apzinātu nepielaišanu tiesas procesam, ziņo neatkarīgais medijs "Dožģ".

Tiesas sēdē klātienē piedalās arī Navaļnija sieva un vismaz 18 dažādu valstu, tostarp Latvijas, diplomāti. Krievijas ārlietu ministrijas pārstāve Marija Zaharova paziņojusi, ka diplomāti šādi izdarot spiedienu uz tiesnesi.


Pie Maskavas tiesas ēkas pulcējas pret Navaļnija tiesāšanu protestējoši cilvēki.

Līdz šim aizturēti vairāk nekā 310 cilvēku:

Procesa vēsture īsumā

Viņš tiek apsūdzēts 2014. gadā piespriestā nosacītā soda pārkāpšanā. Tolaik Krievijas tiesa viņu un viņa brāli Oļegu atzina par vainīgiem krāpšanā un uzņēmuma "Yves Rocher" līdzekļu izlaupīšanā. Aleksejam piesprieda trīsarpus gadu nosacītu cietumsodu un piecu gadu pārbaudes laiku, bet viņa brālim - trīsarpus gadu ieslodzījumu vispārējā režīma kolonijā.

Pēc 44 gadus vecā opozicionāra aizturēšanās īsa tiesas prāva tika sarīkota policijas iecirknī dienu pēc viņa ierašanās Krievijā. Tiesa nolēma Navaļniju paturēt apcietinājumā, bet viņš un viņa sabiedrotie policijas iecirknī sarīkoto tiesu nosauca par teātri un aicināja iziet ielās.

Patlaban norisinājušies jau divi nacionāla mēroga protesti – 23. un 31. janvārī, vairāk nekā 100 Krievijas lielāko pilsētu ielās izejot desmitiem tūkstošu cilvēku, un ikreiz drošības struktūras aizturējušas vairākus tūkstošus. Policija arī saņēmusi kritiku par vardarbīgu vēršanos pret protestētājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!