Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Kremļa politikas vadošais kritiķis un par Krievijas opozīcijas līderi nereti dēvētais Aleksejs Navaļnijs pēc pēkšņas saindēšanās atrodas reanimācijā. Stāvoklis ir stabils, bet smags, kā dēļ viņa komanda jau meklējot iespējas politiķi pārvest uz kādu Rietumeiropas ārstniecības iestādi.

Navaļnijs bija ceļā no Tomskas uz Maskavu, kad pēkšņi sajuties ļoti slikti. Pasažiera veselības problēmu dēļ lidmašīna tūdaļ veikusi ārkārtas nosēšanos tuvākajā lielajā lidostā Omskā.

Pēc nosēšanās Navaļnija stāvoklis jau bijis tik kritisks, ka viņš uzreiz nogādāts Omskas pilsētas 1. slimnīcas reanimācijas nodaļā. Lai gan viņš elpojis pats, mediķi Navaļniju drošības pēc pieslēguši pie mākslīgā plaušu ventilēšanas aparāta.

Viņa preses sekretāre Kira Jarmiša, kura visu rītu bijusi kopā ar cietušo, tvītos atklāj, ka Navaļnijs no rīta dzēris vienīgi tēju, kas varētu būt bijusi saindēta. Arī ārsti norādījuši, ka teorētiski indes iedarbība, to lietojot ar karstu dzērienu, varētu būt straujāka.

Navaļnija preses sekretāre arī atgādina, ka politiķis saindēts arī pirms gada izolatorā. Iepriekš "Delfi" aprakstījuši vairākus gadījumus, tostarp letālus, kad Krievijas opozīcijas politiķi tikuši saindēti.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Jarmiša no slimnīcas ziņo, ka medicīnisko iestādi esot pārpludinājuši policisti, ar kuriem ārsti, norādot uz "vairākām konfidenciālām lietām", runājuši aiz aizvērtām durvīm. "Slimnīcā jau ir vairāk policistu nekā ārstu. Izmeklēšanas komiteja nupat ieradās," viņa raksta.

Savukārt aptuveni stundu pēc policijas ierašanās kāds slimnīcas pārstāvis žurnālistiem sniedza oficiālo informāciju, bet izvairījās no diagnozes izteikšanas. Viņš atkārtoja, ka Navaļnijs atrodas komā, un viņa stāvoklis ir smags, bet stabils.

Tikmēr aģentūra TASS, atsaucoties uz amatpersonām, piemin saindēšanās versiju, bet uzsver, ka nekas neliecina, ka viņu kāds saindējis. "Ja tiesībsargājošās institūcijas uzskata, ka nav notikusi indēšana, tad kāpēc slimnīcā ir tik daudz policistu," Jarmiša retoriski vaicā "Twitter".

Neziņu palielinājis fakts, ka pie Navaļnija neviens netiek ielaists. Pie viņa palātā sākotnēji nav ielaista pat politiķa sieva Jūlija Navaļnija, jo ārsti formāli paziņojuši, ka pase nav pietiekams dokuments, lai apliecinātu radniecību, turklāt pacients nav devis savu piekrišanu. Vēlāk gan slimnīcas darbinieki savu nostāju mainīja, ļaujot sievai ieiet, bet viņa ārstējošajai ārstei, kura arī speciāli ieradusies Omskā, tas liegts.

Galvenais ārsts atteicies arī nodot sievai jebkādus dokumentus, kas apliecinātu Navaļnija veselības stāvokli un teorētiski ļautu viņu pārvest ārstēšanai citur, piemēram, ārpus valsts. Slimnīcas personāls apgalvo, ka pacienta smagā stāvokļa dēļ tas nav iespējams, bet Navaļnija nu jau likvidētā "Korupcijas apkarošanas fonda" aktīvisti uzsākuši darbu, lai opozīcijas politiķi izvestu no valsts ārstēšanai uz Vāciju, Franciju vai kādu citu Rietumeiropas valsti.

Savukārt žurnālists Vladimirs Pozners tvīto, ka pēc iespējas ātrāk jāatrod, kas saindēja Navaļniju, "jo pretējā gadījumā visi domās, ka tas ir Putins, un tas Krievijai būs daudz postošāk".

"Šī ir maziņa slimnīca, kur nevar būt nekādu iekārtu apsekošanai. Viņu nepieciešams pēc iespējas ātrāk pārvest uz normāli aprīkotu slimnīcu, taču mēs to nevaram izdarīt, jo mums nedod dokumentus," pavēstīja Jarmiša. "Aleksejs joprojām komā, viņš atrodas smaga stāvoklī un ir pieslēgts mākslīgās elpināšanas aparātam. Mums nedod nekādus dokumentus, tāpēc nav iespējams viņu nekur transportēt. Diagnozi nesaka."

Navaļnija dibinātā Korupcijas apkarošanas fonda direktors Ivans Ždanovs pavēstīja, ka slimnīca atsaka Navaļnija transportēšanu, jo to neatļaujot viņa stāvoklis.

Eiropas Savienības (ES) augstais ārlietu pārstāvis Žozeps Borreljs paudis satraukumu par Navaļnija stāvokli.

"Esmu noraizējies, uzzinot par aizdomām par Alekseja Navaļnija saindēšanu. Ja tas apstiprināsies, vainīgie ir jāsauc pie atbildības," tviterī norādīja Borreljs.

Terapeits kardiologs Jaroslavs Ašihmins, kas kopš 2013.gada seko Navaļnija veselības stāvoklim, portālam "Meduza" sacīja, ka strādā pie Navaļnija evakuācijas uz Eiropu.

"Navaļniju, protams, ir jāevakuē uz Eiropu. Mēs cenšamies pa saviem kanāliem vienoties ar Hannoveres vai Strasbūras slimnīcām, lai viņš tiktu pieņemts," portālam sacīja mediķis.

Tikmēr prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs pavēstīja, ka Kremlis zina, par Navaļnija hospitalizāciju, bet Putinam par to tieši nav ziņots. Versiju par Navaļnija saindēšanu Peskovs nosauca par "tikai pieļāvumu, vai bijusi saindēšanās". Pēc viņa teiktā, nav parādījušies analīžu rezultāti, bet jebkāda versija ir jāapstiprina laboratoriski.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!