Krievijas motociklistu klubs "Night Wolves" ("Nakts vilki", "Ночные Волки") 18 mēnešu laikā no Krievijas budžeta saņēmis finansējumu 56 miljonu rubļu (973 tūkstoši eiro) apmērā, radio "Eho Moskvi" blogā raksta opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs.

Krievu nacionālistu motociklistu kluba "Night Wolves" biedri piedalījās Ukrainai piederošās Krimas pussalas pārņemšanā pirms tās aneksijas, bet kustības prezidents - par Krievijas līdera Vladimira Putina draugu dēvētais Aleksandrs Zaldostanovs ("Ķirurgs") ir atklāts Kremļa politikas atbalstītājs.

Pašlaik sabiedrības uzmanība pievērsta par godu 70. gadadienai kopš nacistiskās Vācijas sagrāves Otrajā pasaules karā veltītajam kluba motobraucienam no Maskavas uz Berlīni, kas Polijas varasiestāžu pretestības dēļ šķiet daļēji izgāzies.

"Kamēr kustības "Nakts vilki" baikeri iespaidīgā kolonnā no viena motocikla un divām automašīnām ar Krievijas diplomātiem ripo pa Eiropu, kā arī melo par sadarbību ar kara veterāniem no Urāliem, mēs vēlētos palīdzēt sabiedrībai atrast atbildi uz vienkāršu jautājumu: no kā dzīvo "Nakts vilki", kurš viņus finansē?" raksta Navaļnijs.  

Ne reizi vien dzirdēts, ka Zaldostanovs ieguvis dažādus valsts grantus, tomēr, šķiet, patiesos ""Vilku" barošanas apmērus" reti kurš apzinās, turpina opozicionārs.

Krievijas valsts grantu ieguvēji redzami publiskā portālā. Pēc šiem datiem redzams, ka 2013. un 2014. gadā "Night Wolves" saņēmuši 21,5 miljonus rubļu (373 tūkstoši eiro) divu Jaungada eglīšu un kaskadieru festivāla organizēšanai, norāda Navaļnijs.

Tomēr "Night Wolves" nav vienīgā Zaldostanovam un citiem kluba līderiem piederošā juridiskā persona, uzsver politiķis. Zaldostanovs un vēl viens kluba vadītājs Jevgēnijs Strogovs ir vadītāji arī kustībai "Krievu motociklisti", kas pazīstama arī ar nosaukumu "Baikeru asociācija".

Šī organizācija arī uzvarējusi divos konkursos, turklāt katrā reizē piesakoties ar citu nosaukumu. Tā iegūti 3,5 miljoni rubļu (61 tūkstotis eiro) "patriotisku videoproduktu" radīšanai, kā arī septiņi miljoni rubļu (122 tūkstoši eiro) projektam "tradīciju un inovāciju sintēze" un "motociklistu vietas noteikšana Krievijas sabiedrības garīgajā dzīvē".

Tāpat Strogovam ir daļas vēl vienā sabiedriskā apvienībā - "Mototūrisma federācija", kas kopā ar "Night Wolves" organizē dažādus motobraucienus. Šī organizācija valsts grantos saņēmusi deviņus miljonus rubļu (156 tūkstoši eiro) brauciena "Draudzības ceļš" organizēšanai, kura mērķis "tautas diplomātijas" realizēšana, skaidro Navaļnijs.

Savelkot kopā visus grantu portālā esošos datus, "Night Wolves" tieši un caur saistītajām organizācijām pusotra gada laikā saņēmis 41 miljonu rubļu (713 tūkstoši eiro). Navaļnijs norāda, ka tikmēr vidējais prezidenta grants 2014. gadā Krievijā bija ap diviem miljoniem rubļu (35 tūkstoši eiro) pēc visdāsnākajām aplēsēm.

Tomēr tas nav viss - 2014. gadā "Night Wolves" saņēmuši 15 miljonus rubļu (260 tūkstoši eiro) no Kultūras ministrijas, lai organizētu motociklistu šovu Sevastopolē.

Šis šovs izcēlās ar atklātu Staļina slavināšanu un Kremļa propagandu, skaidrojot ģeopolitiskos notikumus.

Tāda veidā 18 mēnešu laikā "Night Wolves" no valsts kopumā saņēmuši 56 miljonus rubļu (973 tūkstoši eiro), uzsver Navaļnijs.

Opozicionārs vērš uzmanību uz bērniem paredzētajiem Jaungada pasākumiem, kuru organizēšanai "Night Wolves" saņēmis finansējumu no labdarībai paredzētajiem līdzekļiem, bet ieeja tajos bijusi par maksu, kas uz biļešu rēķina vien ļāvis nopelnīt ap 14 miljoniem rubļu.

Uzmanības vērts ir arī bērnu Jaungada pasākumu šovu saturs, atzīmē politiķis. Tā 2015. gada uzvedumā "ļaunie spēki" cenšas pārdot dzimteni par "ārzemju grantiem". Ar šerifa automašīnu ierodas ASV Brīvības statujai līdzīgs tēls, kas no koferīša kaisa cilvēku priekšā "grantus". Lugā figurē arī Ukrainas Maidans un Krima.

Savukārt 2013. gada eglītes uzvedums stāsta par pasaules plāniem sarīkot valsts apvērsumu Krievijā. 2014. gada priekšnesumā ASV cenšas iekarot Krieviju. Visu scenāriju autors ir Aleksandrs Zaldostanovs, atzīmē Navaļnijs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!