Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Komā esošais Krievijas opozīcijas politiķis Aleksejs Navaļnijs sestdien nogādāts Berlīnes Universitātes klīnikā "Charite".

No Tēgeles lidostas, kur Navaļnijs no Krievijas tika nogādāts ar nevalstiskās organizācijas"Cinema for Peace" nolīgto medicīnisko lidmašīnu, uz "Charite" viņš tika transportēts Bundesvēra reanimācijas automobilī.

Navaļnija stāvoklis pēc pārvešanas no Krievijas ir "stabils", laikrakstam "Bild" pavēstījis "Cinema for Peace" vadītājs Jaka Biziļs.

Krievu mediķi, kas iepriekš liedza Navaļnija transportēšanu, piektdienas vakarā beidzot piekrita viņa pārvešanai uz Vāciju, ko pieprasīja gan politiķa tuvinieki, gan līdzgaitnieki.

Omskas apgabala veselības ministrijas sociālā tīkla "ВКонтакте" profilā teikts, ka analīzēs nav atklāts, ka Navaļinijs būtu saindēts, viņa urīnā konstatēts vien kofeīns un alkohols. Kā uzsvērts publikācijā, ka tā kā viena no versijām bijusi Navaļnija saindēšana, analīzes viņam veiktas nekavējoties.

"Jau šobrīd varam teikt, ka oksibutirāti, barbiturāti, strihnīns vai kādas citas sintētiskās indes nav konstatētas. Urīns saturējis alkoholu un kofeīnu," vēsta ieraksts.

Tiesa, nav norādīts ne alkohola, ne kofeīna daudzums, taču ir piebilde, ka sīkāka informācija sniegta Navaļniju pavadošajiem mediķiem.

Iepriekš tika izplatīta anonīma informācija, ka Navaļnijs it kā dienu pirms hospitalizācijas lietojis alkoholu, taču viņa preses sekretāre šo informāciju noliedz un pārmeta informācijas sniedzējiem, ka viņi "kalpo jaunajiem tumšajiem spēkiem".

Kā ziņots, ceturtdienas rītā Navaļnijs bezsamaņā ar saindēšanās pazīmēm tika nogādāts slimnīcā.

Viņam kļuva slikti lidmašīnā, kas atradās ceļā no Sibīrijas pilsētas Tomskas uz Maskavu, un lidaparāts veica ārkārtas nosēšanos Omskā, kur Navaļnijs tika nogādāts slimnīcas reanimācijas nodaļā.

Opozīcijas līdera preses sekretāre Kira Jarmiša stāsta, ka Navaļnijs no rīta dzēris vienīgi tēju, kuru iegādājies Tomskas lidostas kafejnīcā, un izteikusi pieņēmumu, ka viņš ticis tīši saindēts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!