Foto: AP/Scanpix/LETA

Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs, kas Vācijā turpina atlabšanu pēc saindēšanas ar nervus paralizējošo indi "Novičok", ceturtdien solījis atgriezties Krievijā, lai turpinātu atbalstīt politisko opozīciju.

Navaļnijs video, kas uzņemts kādā parkā Berlīnes centrā, paziņoja, ka par viņa saindēšanu atbildīgs Krievijas prezidents Vladimirs Putins, un apgalvoja, ka Putins arī pārraudzījis mēģinājumus piesegt šo noziegumu.

"Es apstiprinu, ka atgriezīšos Krievijā un turpināšu savu darbu. Neviena cita iespēja netiek apsvērta," paziņoja Navaļnijs.

44 gadus vecajam Navaļnijam 20. augustā kļuva slikti lidojuma laikā no Tomskas uz Maskavu, pilots veica ārkārtas nolaišanos Omskas lidostā, un Navaļnijs ar saindēšanās pazīmēm nesamaņā tika nogādāts Omskas slimnīcā. 22.augustā Navaļnijs no Krievijas tika pārvests uz Vāciju, kur viņa ārstēšanu uzņēmās Berlīnes Universitātes klīnika "Charite".

2.septembrī Vācija paziņoja, ka iegūti neapstrīdami pierādījumi, kas apliecina, ka Navaļnijs ir saindēts ar nervus paralizējošu kaujas vielu, kas pieder pie "Novičok" grupas. Šo slēdzienu vēlāk apstiprināja arī Francijas un Zviedrijas laboratorijas, bet otrdien to apliecināja arī OPCW.

Navaļnijs video apgalvoja, ka Krievijas varasiestādes nav veikušas pilnu izmeklēšanu, jo tas, kurš pasūtīja viņa indēšanu, nevēlas tikt atmaskots, un pauda pārliecību, ka vainīgs ir Putins.

Navaļnija komanda ir savākusi pierādījumus, ka viņš tika saindēts viesnīcas numurā Tomskā.

Krievijas varasiestādes ir apšaubījušos šos apgalvojumus un atteikušās veikt pilnu izmeklēšanu, norādot, ka sākotnējā izmeklēšanā nav gūti stingri pierādījumi, ka ticis pastrādāts noziegums.

View this post on Instagram

Очень рад снова сказать эту фразу. Я постараюсь поправиться как можно скорее и вернусь в Россию, чтобы продолжить борьбу за то, чтобы вырвать нашу страну из лап бандитов и воров, захвативших её. Я не сомневаюсь, что за попыткой моего убийства стоит Путин. Все последние события прямо указывают на это. Кто так не считает, то ответьте, пожалуйста, на вопросы: - Почему до сих пор не возбуждено уголовное дело? - Почему нет расследования? - Если ни дела, ни расследования нет, то где моя одежда и почему я не могу получить мои собственные медицинские документы? - Где съемки видеокамер из томской гостиницы? - Почему в больницу прибегали полицейские с криками «к нему можно приближаться только в костюме химзащиты»? Ну и так далее. Кто у нас управляет всем: от МВД и ФСБ до больниуц и судов? Вот он и заказчик. Ну а главное, что хочу сейчас сказать всем: спасибо. Поддержка самых разных людей - знакомых и неизвестных, близких и далеких, - превратилась в ту огромную руку, что взяла меня за шкирку и вытащила оттуда, где я был. Спасибо.

A post shared by Алексей Навальный (@navalny) on Oct 8, 2020 at 3:49am PDT

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!