Foto: AP/Scanpix/LETA

Krievijas opozīcijas politiķis Aleksejs Navaļnijs, kurš ir pieteicis sevi cīņai par Krievijas prezidenta krēslu, paziņojis, ka sūdz tiesā Kremļa saimnieku Vladimiru Putinu un viņa administrāciju par varasiestāžu aizliegumiem rīkot savas kampaņas mītiņus un tikšanās ar iedzīvotājiem.

Kā savā blogā norāda Navaļnijs, kuru varasiestādes sola nereģistrēt prezidenta amata kandidāta statusā, Krievijas pilsētu vadības vairs nesaskaņo viņa kampaņas pieteiktās tikšanās ar iedzīvotājiem.

Atļauja pārsvarā vai nu netiek dota vispār, vai tiek piedāvāts pārcelt pasākuma laiku uz nepiemērotu, skaidro Navaļnijs. Dažkārt pilsētu varas atteikumā skaidrojušas, ka pieejamie laukumi ir aizņemti citu pasākumu dēļ, kas nav bijusi patiesība, apgalvo opozicionārs.

Valdības kritiķis šādu varasiestāžu rīcību skaidro ar Kremļa bailēm par viņa kampaņas popularitāti, kas par spīti valsts mediju nepieejamībai, spējot pulcināt vairāk cilvēku, nekā valdošās partijas "Vienotā Krievija" akcijas. Navaļnijs pauž pārliecību, ka rīkojumu nepieļaut opozicionāra tikšanās ar vēlētājiem ir devis pats Putins.

"Liela daļa politiski aktīvo iedzīvotāju ir par mums. Un tas Putinu biedē. Tāpēc arī viņš baidās mani pielaist vēlēšanām," stāsta Navaļnijs, solot sūdzēt Putinu tiesā.

"Mēs sūdzam tiesā Putinu un viņa administrāciju. Tiesā mēs sniegsim izsmeļošus pierādījumus, ka pilsētu administrācijas visā valstī darbojas organizēti, sinhroni un saskaņā ar skaidri redzamiem norādījumiem no Maskavas. Pieprasīsim nopratināt lieciniekus-ierēdņus un pierādīsim, ka visus šos nelikumīgos rīkojumus devis personīgi Putins, neviens cits to vienkārši nevarēja izdarīt," klāsta Navaļnijs, piebilstot, ka par Krievijas tiesu sistēmu nekādu ilūziju viņam gan nav, bet ir jārīkojas saskaņā ar likumu.

Savukārt tikšanās ar vēlētājiem opozicionārs turpmāk rosina organizēt privātās teritorijās – stāvlaukumos noliktavās, angāros un citās vietās, kur var satilpt vairāk nekā 1000 cilvēki. Navaļnijs aicina atsaukties šādu teritoriju īpašniekus, kuri būtu ar mieru sadarboties.

4. novembrī jau ieplānota tikšanās ar vēlētājiem privātā mēbeļu centrā Irkutskā. Tiklīdz tapis zināms par tur gaidāmo pasākumu, uz centra ieejas durvīm, domājams, pēc vietējo varasiestāžu rīkojuma, atstāta cūkas galva, stāsta Navaļnijs, kurš to pārvērš jokā, ka tagad varēs pagatavot arī labu auksto gaļu.

Navaļnijs ir viens no atpazīstamākajiem Krievijas opozicionāriem. Saskaņā ar Levadas centrs aptauju viņu atpazīst 55% aptaujāto. Navaļnijs ar savu korupcijas atmaskošanas darbu ir spējis piesaistīt sabiedrības uzmanību un sapulcināt uz protestiem lielas ļaužu masas.

Viens no ievērojamākajiem Navaļnija vadītā pretkorupcijas fonda darbiem, kas izraisīja plašu rezonansi un pat spēja mobilizēt Krievijas iedzīvotājus protestiem, ir martā publicēts pētījums, kurā premjerministrs Dmitrijs Medvedevs apsūdzēts vērienīgā korupcijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!