Foto: AP/Scanpix

Bojāgājušo skaits Afganistānas galvaspilsētā Kabulā 31. maijā notikušajā ar sprāgstvielām pildītas autocisternas eksplozijā ir pārsniedzis 150, vēsta "Radio Brīvā Eiropa" (RFE/RL).

"Vairāk nekā 150 nevainīgi afgāņu dēli un meitas tika nogalināti un vairāk nekā 300 ievainotie nogādāti slimnīcās ar apdegumiem un amputācijām," otrdien starptautiskā miera konferencē Kabulā paziņoja Afganistānas prezidents Ašrafs Gani.

Foto: Reuters/Scanpix

Iepriekš amatpersonas ziņoja par 90 bojāgājušajiem, kas teroraktu jau tad padarīja par nāvējošāko teroristu uzbrukumu valstī kopš grupējuma "Taliban" varas padzīšanas 2001. gadā.

Ar militāras kvalitātes sprāgstvielām, kā to norāda Gani, pildītā cisterna eksplodēja Kabulas diplomātiskajā kvartālā. Prezidents godināja 13 policistus, kas pie nocietinātā rajona apturēja kravas auto un gāja bojā sprādzienā.

"Mēs nebijām vienīgais mērķis. Šī uzbrukuma mērķis bija visa diplomātiskā kopiena," konferencē norādīja Gani.

Neviens grupējums līdz šim nav uzņēmies atbildību par teroraktu, bet valdība tajā vaino Pakistānā bāzētu teroristu tīklu "Haqqani", kas ir sabiedrotais Afganistānas "Taliban".

Milzīgais sprādziens provocēja aicinājumus atkāpties Afganistānas valdībai. 2. jūnijā pret valdību noskaņoto protestētāju sadursmēs ar policiju gāja bojā vismaz pieci cilvēki. 3. jūnijā pašnāvnieku-spridzinātāju uzbrukumā kāda nogalinātā demonstranta bērēs gāja bojā vismaz septiņi un cieta 100 cilvēki.

Terorakts ir saasinājis spriedzi starp konkurējošajām uz etniskā pamata veidotām politiskajām grupām. Ārlietu ministrs Salahudins Rabbani aicināja atbrīvot no amata augstākās drošības amatpersonas.

Gani 6. jūnija konferencē veltīja kritiku Pakistānai, apsūdzot to "nedeklarētā agresijas karā" pret Afganistānu. Afgāņu drošībnieki uzskata, ka "Haqqani" bauda Pakistānas atbalstu. Islāmābāda šādas runas gan noliedz.

Afganistāna un Pakistāna jau izsenis apvaino viena otru acu pievēršanā uz kaujinieku darbošanos abu valstu pierobežā.

Gani konferencē arī atkārtoti aicināja "Taliban" piekrist miera sarunām un pievienoties politiskajam procesam, norādot, ka kaujiniekiem neizdosies gāzt valdību.

Afganistānas drošības spēki pret "Taliban" nemierniekiem, kuri zaudēja varu valstī pēc ASV vadītās invāzijas 2001. gadā, cīnās jau 16 gadus. ASV un sabiedrotie uzbruka "Taliban", jo Afganistānu kontrolējošais grupējums deva patvērumu "Al Qaeda" līderim Osamam bin Ladenam, kurš tiek vainots 2001. gada 11. septembra teroraktos Ņujorkā.

"Taliban" atsakās iesaistīties sarunās ar valdību, pirms no valsts tiks izvesti visi ārvalstu spēki. Kopš vairuma NATO karavīru izvešanas 2014. gadā grupējums ir pieņēmies spēkā.

Uz Kabulā notiekošo konferenci, kura laikā tiek meklēti risinājumi un atbalsts drošības atjaunošanai valstī, ir pulcējušies pārstāvji no Krievijas, Pakistānas, Indijas, ASV, Lielbritānijas un citām valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!