Foto: AP/Scanpix/LETA
Samoa masalu uzliesmojuma dēļ, kas jau prasījis 62 dzīvības, ceturtdien izvērsta masveida vakcinēšanas kampaņa, mediķiem iedzīvotājus apmeklējot mājās, pavēstīja varasiestādes.

Divas dienas tiks pārtraukta sabiedrisko pakalpojumu sniegšana un tirdzniecība, kā arī slēgti ceļi, bet privātiem transporta līdzekļiem būs aizliegts atrasties uz ceļiem dienas lielāko daļu, vēsta Jaunzēlandes Radio.

Tikmēr UNICEF pārstāvis Klusā okeāna salu reģionā Šeldons Jets ceturtdien paziņoja, ka lielajiem sociālajiem medijiem ir jāreaģē uz tīmekļa platformās izplatītajiem aicinājumiem nevakcinēties, kas zināmā mērā ir vainojami Samoa masalu epidēmijā.

Šobrīd jau 62 cilvēku dzīvības prasījušais masalu uzliesmojums Samoa saasinājies "neticami bezatbildīgo" tīmekļa materiālu dēļ tādās platformās kā " Twitter", "Facebook" un "Instagram", atrunājot cilvēkus no imunizācijas, norādīja Jets.

"Tas ir diezgan skaidrs, ka viņiem ir korporatīvā atbildība uzņemties iniciatīvu un gādāt, lai iedzīvotāji, konkrēti mazaizsargātās iedzīvotāju grupas, saņem akurātu informāciju, kas glābs viņu bērnu dzīvības," Jets sacīja ziņu aģentūrai AFP.

Vakcinēto iedzīvotāju daļa Samoa pirms uzliesmojuma bija nokritusies zem 30% atzīmes, padarot salu valsti par lielā mērā atvērtu infekcijas riskam.

Pasaules Veselības organizācija vainoja vakcinācijas pretinieku kampaņu, ko, kā norādīja Jets, pamatā tīmeklī izvērsuši ārzemēs bāzēti aktīvisti.

Aizdomīgu izturēšanos pret vakcīnām Samoa izraisīja traģisks gadījums pērn, kad divi mazuļi aizgāja no dzīves pēc masalu vakcīnu saņemšanas. Rezultātā imunizācijas programma tika uz astoņiem mēnešiem apturēta.

Kā vēlāk tika noskaidrots izmeklēšanā, problēma nav bijusi pašās vakcīnās, bet gan apstāklī, ka mediķes vakcīnas bija nejauši sajaukušas ar anestezējošu līdzekli, nevis ūdeni.

Ticība imunizācijas programmai bija iedragāta, un vakcinēšanas pretinieku kustības aktīvisti tīmeklī varēja izvērst savu kampaņu, radot, kā sacīja Jets, "perfektu formulu" nekontrolējamai epidēmijai.

Līdz ceturtdienai Samoa reģistrēti 4217 saslimšanas gadījumi, sociālajā tīklā "Facebook" pavēstīja valdība.

Valdība lūgusi nevakcinētos iedzīvotājus izkārt pie savām mājām sarkanus karogus, šādi atvieglojot kampaņas darbinieku pūles.

Klusā okeāna salu valstī no ASV Havaju salu štata ieradušies 70 mediķi, bet kampaņu koordinēt palīdz Pasaules Veselības organizācija un ASV Starptautiskās attīstības aģentūra (USAID), pavēstīja Samoa valdība.

Valdība paziņoja, ka vienā no divām lielajām Samoa salām Upolu atrodas 100 mediķu komandas, un ka mērķis bijis dienas laikā vakcinēt 10 000 cilvēku.

Valdība pagaidām nav ziņojusi, vai šis mērķis ir sasniegts, bet atbilstoši jaunākajiem trešdien publicētajiem datiem vakcinēts 71% Samoa iedzīvotāju.

Kā sacīja premjerministrs Tuilaepa Sailele Malielegaoi, viņš apņēmies panākt, ka vakcinēti tiek ne mazāk kā 90% iedzīvotāju.

Masalu uzliesmojums Klusā okeāna reģionā, pēc visa spriežot, izraisījies Jaunzēlandē, un tagad skāris arī citas valstis, ieskaitot Fidži un Tongu, vēsta Jaunzēlandes Radio.

Slimības uzliesmojums Samoa skāris vissmagāk, jo tur pirms pēdējā uzliesmojuma vakcinējušies bija salīdzinoši maz iedzīvotāju - no 28 līdz 40%, liecina UNICEF aplēses.

Kopš uzliesmoja sākuma Samoa valdība masveida vakcinēšanas kampaņai iztērējusi vairākus miljonus dolāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!