Pagājušajā nedēļā Irākas spēki sāka operāciju islāmistu grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") visilgāk kontrolētās pilsētas Fallūdžas atkarošanai. Kā liecina internetā publicētie video, uz Fallūdžu devies arī leģendārais šiītu kaujinieks Abu Azraels jeb "Nāves eņģelis".

Videouzrunā no Fallūdžas apkārtnes par Irākas Rembo iesauktais kaujinieks brīdina "Daesh" biedrus, ka viņi tiks "samalti miltos", vēsta Irānas ziņu vietne "Alalam". "Miltos samalšana" ir Abu Azraela moto, kurš guvis plašu atpazīstamību Irākā. Citā video Abu Azraels rāda garāmbraucošām šiītu kaujinieku automašīnām pareizo ceļu.

Abu Azraels ir komandieris Irānas atbalstītajā šiītu kaujinieku Imama Ali brigādē. Viņš ir kļuvis par kulta figūru Irākas sociālo mediju lietotāju vidū. "Nāves eņģelim" veltītas lapas "Facebook" vietnē, neskaitāmi attēli ar bārdaino karotāju klejo internetā, tāpat viņš ir biežs viesis televīzijas pārraidēs.

Bārdainais vīrs kļuva plaši zināms 2015. gadā, kad Irākas spēku un šiītu kaujinieki cīnījās par Tikrītas atgūšanu no "Daesh".

Abu Azraels, iespējams, ir Irānas propagandas izmantots varonis, lai mobilizētu šiītus cīņai pret "Daesh".

Fallūdža "Daesh" rokās ir ilgāk nekā jebkura cita Irākas vai Sīrijas pilsēta. Grupējums pilsētu pārņēma 2014. gada janvārī. Pēc tam plašā ofensīvā 2014. gada jūnijā "Daesh" ieņēma plašas Irākas teritorijas un draudīgi pietuvojās Bagdādei.

Irākas spēkiem ar starptautiskās koalīcijas gaisa atbalstu ir izdevies atgūt lielu daļu "Daesh" ieņemtās teritorijas. Decembrī irākieši atguva netālo Ramādī pilsētu.

Zaudējot Fallūdžu, par vienīgi nozīmīgo "Daesh" cietoksni Irākā paliktu otra valsts lielākā pilsēta Mosula.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!