Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV Nevadas štata Elijas cietumā uz nāvi notiesātais Skots Reimonds Dozīrs, nespējot sagaidīt jau divreiz atlikto nāvessoda izpildi, sestdien pats pakāries cietuma kamerā, ziņo "The New York Times".

Tiesa savulaik nolēma Dozīru sodīt ar nāvessodu par viņa 2002. gadā pastrādātu slepkavību Lasvegasā, pēc kuras viņš sava upura ķermeni apgānīja, to sagriežot gabalos. Ilgus gadus viņa advokāti cīnījās par soda samazināšanu, bet pirms diviem gadiem noziedznieks pieprasīja pārtraukt šo cīņu un nolikt konkrētu nāves datumu. Tas gan tika vēl vairākkārt pārlikts, dzenot slepkavu izmisumā, medijiem atklājuši viņam tuvākie cilvēki.

Dozīra pacietības mērs bijis pilns, un sestdien, 5. janvārī, 48 gadus vecais vīrietis izvēris palagu caur ventilācijas lūku nosedzošo sietu un tajā pakāries, paziņojuši cietuma pārstāvji.

"Iespējamība pavadīt atlikušo dzīvi, atrodoties uz nāvi notiesāto sarakstā, bija viņam nepanesama," stāstījis režisors Edgars Barenss, kurš ar notiesāto pavadījis daudz laika, uzņemot dokumentālo filmu par ietekmi, ko notiesāšana uz nāvi atstāj uz noziedznieku tuviniekiem.

Viņš jau pirms aptuveni desmit gadiem īstenoja pašnāvības mēģinājumu, uz laiku nokļūstot komā. Dozīrs arī iepriekš mēģināja iegūt zāles un žiletes, bet sūtījumi vienmēr pārtverti. Viņa advokāti norādījuši, ka pēdējos mēnešos pirms nāves noziedznieka mentālā veselība ievērojami pasliktinājusies.

Viņa nāve tādējādi noslēgusi vienu no pēdējo gadu skaļākajām prāvām, kuras ietvaros cilvēktiesību aizstāvji un tiesisko normu izstrādātāji centās mainīt nāvessoda praksi, izraisot gadiem ilgus strīdus par tās īstenošanas metodēm un nāvessoda ētisko pusi, kas ar notiesāto un viņa noziegumu bija saistīti tikai pastarpināti, raksta medijs.

Noziedznieks pat vairākkārt atzinis, ka vēlas mirt, neskatoties uz to, cik mokoša un ilga būtu nāve, kamēr cilvēktiesību aktīvisti turpināja cīņu par notiesāto nogalināšanu pēc iespējas humānākā veidā. Savukārt pēdējoreiz nāvessods atlikts, jo farmaceitiskā kompānija pieprasīja, lai tās izgatavotās vielas neizmantotu nāvessoda izpildē, jo tas nodarītu kaitējumu tās tēlam.

Medijs atzīmē, ka garā cīņa un dažādi tajā iesaistītie prāvu par Dozīra nāvessoda izpildi padarīja par skatuvi nacionāla mēroga cīņai pret nāvessodiem, un varētu kalpot kā nāvessoda pilnīgas atcelšanas rosinātājs ASV.

Nevadas štata Elijas cietums:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!