Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Pēc vairāk nekā 30 gadu valdīšanas Kazahstānas prezidents Nursultans Nazarbajevs paziņojis par atkāpšanos, ziņo Kremļa kontrolētais medijs RT.

Īpašā uzrunā tautai 78 gadus vecais Nazarbajevs otrdien paziņoja: "Esmu pieņēmis lēmumu beigt savu prezidenta pilnvaru termiņu." Viņa pienākumus līdz jauna prezidenta ievēlēšanai uzņemsies senāta spīkers Kasims-Džomarts Tokajevs no Nazarbajeva partijas "Nur Otan". Nazarbajevs pats turpmāk pārraudzīšot Valsts drošības padomi.

Tikai pirms mēneša Nazarbajevs paziņoja, ka valdībai vajadzētu atkāpties un jau dažas dienas vēlāk pieņēma tās demisiju. Prezidents to pamatoja ar valdības nespēju palielināt ienākumus, palielināt darbavietu skaitu, kā arī uzlabot dzīvošanas standartus, rakstīja "Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvība (RFE/RL)".

Nazarbajevs pie varas ir kopš Padomju Savienības pēdējiem gadiem. Jau 1984. gadā viņš ieņēma ietekmīgo republikas Ministru padomes priekšsēdētāja amatu, bet PSRS līdera Mihaila Gorbačova reformas nodrošināja viņa kļūšanu par faktisko valsts līderi.

Kad cerībā apkarot korupciju Gorbačovs atstādināja Dinmuhamedu Kunajevu no Kazahstānas Komunistiskās partijas pirmā sekretāra amata, viņa vietā ieceļot līdz tam ar Kazahstānu nesaistīto Genādiju Kolbinu, valstī sākās protesti. Baidoties par kontroles zaudēšanu pār republiku, Gorbačovs 1989. gada vidū par partijas pirmo sekretāru iecēla Nazarbajevu

Padomju Savienībai brūkot, Nazarbajevs par spīti labajām attiecībām ar Gorbačovu pieslējās Borisam Jeļcinam. Tas, Kazahstānai kļūstot neatkarīgai, savukārt ļāva viņam palikt pie varas

Pirmajos neatkarības gados, valstī izveidojās dažādas demokrātiskās kustības. Tās jau 1993. gadā tika apspiestas, kad parlaments, kuru joprojām veidoja Komunistiskās partijas likumdevēji, apstiprināja konstitūciju, kura valdošajai elitei nodrošināja plašas pilnvaras.

Līdzšinējās prezidenta vēlēšanās, kuras kritizētas par neatbilstību starptautiskajiem standartiem, Nazarbajevs ikreiz uzvarējis ar izteiktu pārsvaru. 2007. gadā viņš pats parakstīja konstitūcijas papildinājumu, kas ļauj viņam kandidēt uz prezidenta amatu neskaitāmus piecu gadu termiņus pēc kārtas. Šis papildinājums attiecas tikai uz Nazarbajevu, bet visiem nākamajiem prezidentiem būs ļauts kandidēt tikai divreiz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!