Foto: EPA/Scanpix/LETA

Bijušais Kazahstānas prezidents, kurš joprojām saglabājis savu ietekmi kā Kazahstānas Drošības padomes priekšsēdētājs, Nursultans Nazarbajevs ar savā vārdā nosauktu ordeni apbalvojis Krievijas un Baltkrievijas prezidentu, vēsta portāls "Currenttime".

"Pirmā Kazahstānas prezidenta – nācijas līdera Nursultana Nazarbajeva" ordenis vizītes laikā Kazahstānā 28. maijā piešķirts arī Kirgizstānas prezidentam Soronbajam Ženbeovam.

"Mēs trijatā – jūs, es un Lukašenko – pirms pieciem gadiem šeit parakstījāmies un radījām šo savienību [Eirāzijas Ekonomiskā savienība]. Līdz tam es pirms 25 gadiem MGU [Maskavas Valsts universitāte] paudu šo ideju. Ir pagājis daudz laika un ideja, laikam, bija laba, jo mēs to realizējām," pasniedzot ordeni Putinam, teica Nazarbajevs.

Putins līdz šim jau saņēmis vairākus ārvalstu ordeņus, piemēram, no Venecuēlas, Kubas, Baltkrievijas, Uzbekistānas un Tadžikistānas, kā arī Francijas, atzīmē "Radio Svoboda".


Tāpat Nazarbajeva vārdā nosaukto ordeni Nazarbajevs otrdien pasniedza ar Baltkrievijas prezidentam Aleksandram Lukašenko.



Ordeņi kaimiņvalstu prezidentiem piešķirti par godu Eirāzijas Ekonomiskās savienības (EES) līguma noslēgšanas piecgadei. Ceremonija notika Kazahstānas galvaspilsētā, kurai nesen nosaukums no Astanas mainīts uz Nursultanu – par godu ilggadējam prezidentam, kurš vairāk nekā pēc 30 gadu valdīšanas martā paziņoja par atkāpšanos no amata.

Trešdien Nursultanā sākās EES samits.

EES ir Maskavas vadīts valstu bloks, kas paredzēts vienota tirgus un brīvas preču plūsmas radīšanai. 2014. gadā līgumu par savienības izveidošanu parakstīja Krievija, Kazahstāna un Baltkrievija. Līgums stājās spēkā 2015. gadā un tam vēlāk pievienojās arī Armēnija un Kirgizstāna.

Pievienoties EES blokam, nevis parakstīt gaidīto līgumu ar Eiropas Savienību (ES), 2013. gada beigās nolēma bijušais Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs. Tas izraisīja plašus protestus pret Janukoviča valdību. Tie noveda pie varas maiņas Ukrainā un Kijevas attālināšanās no EES un Krievijas.

2016. gadā nesaskaņu ar Maskavu dēļ Lukašenko draudēja ar Baltkrievijas izstāšanos no savienības.

EES kopš tās dibināšanas veic pārrunas par brīvās tirdzniecības līgumiem ar virkni valstu. Tādu izdevies noslēgt ar Vjetnamu, bet īslaicīgus līgumus arī ar Ķīnu un Irānu, skaidro "Radio Svoboda".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!