Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Bijušais Kazahstānas prezidents Nursultans Nazarbajevs, kurš ilgstoši tika uzskatīts par patieso valsts vadītāju arī pēc prezidenta krēsla pamešanas, pirmo reizi kopš janvāra sākuma asiņainajām sadursmēm valstī nācis klajā ar video uzrunu.

Ierakstā 81 gadu vecais politiķis, kurš protestu laikā tika atcelts no Kazahstānas Drošības padomes vadītāja amata, noliedz, ka elitē notiktu kāda šķelšanās, būtu konflikts ar pašreizējo prezidentu Kasimu Žomartu Tokajevu, un apgalvo, ka visa vara ir Tokajeva rokās, raksta portāls "Tengrinews.kz".Tokajevs arī drīzumā tikšot ievēlēts part partijas "Nur Otan" priekšsēdētāju.

Eksprezidents arī noliedza izskanējušās baumas, ka viņš būtu aizbēdzis no valsts.

"2019. gadā es nodevu pilnvaras prezidentam Kasimam Žomartam Tokajevam un kopš tā laika esmu pensionārs. Pašlaik atrodos pelnītā atpūtā Kazahstānas galvaspilsētā un nekur neesmu braucis," video stāsta Nazarbajevs.

Nazarbajevs publiski nebija redzēts kopš 2021. gada 28. decembra un arī nebija komentējis vērienīgos janvāra protestus, lai gan parasti uzrunāja nāciju par svarīgām tēmām. Opozīcijas medijos un sociālajos tīklos klīda baumas par viņa slimību vai pat nāvi, kā arī aizbraukšanu no valsts.

Protestu laikā, naktī no 5. uz 6. janvāri Tokajevs no drošības dienesta vadītāja amata atbrīvoja senu Nazarbajeva sabiedroto Karimu Masimovu, bet 8. janvārī viņu aizturēja lietā par valsts nodevību. Vēlāk tika paziņots, ka Masimovu tur aizdomās par varas sagrābšanas mēģinājumu.

Kopš protestiem joprojām turpinās kadru nomaiņa – amatus zaudējuši vairāki Nazarbajeva radinieki un draugi, raksta "Currenttime".

Masveida protesti Kazahstānā sākās 2. janvārī. Sākotnēji tie bija vērsti pret sašķidrinātās gāzes cenu pieaugumu un drīz aptvēra visu valsti. Gāzes cenas tika samazinātas, bet protesti turpinājās, pieprasot ilgstoši valdījušā Nursultana Nazarbajeva aiziešanu no politikas. Paralēli miermīlīgiem protestiem notika sadursmes un uzbrukumi valsts iestādēm.

Prezidents Kasims Žomarts Tokajevs paziņoja par Nazarbajeva aiziešanu no Nacionālās Drošības padomes priekšsēdētāja amata, taču, arī asi vērsās pret nemieriem, apsūdzot to rīkošanā "ārzemēs apmācītas teroristu grupas" un lūdzot palīdzību Krievijas vadītajai Kolektīvās drošības līguma organizācijai (KDLO), kas savus spēkus ieveda 6. janvārī.

10. janvārī, Kazahstānas lielākajā pilsētā Almati tika atjaunoti interneta sakari, kas, iezīmēja nedēļu ilgušo asiņaino protestu aktīvās fāzes beigas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!