Irākas prezidents Sadams Huseins tērē miljoniem dolāru palestīniešu spridzinātāju pašnāvnieku finansēšanai, vēsta televīzijas kanāls NBC.
Šķiet, ka spridzinātāju pašnāvnieku straumei nav gala un viņi saņem neierobežotu atbalstu no Irānas un palestīniešiem visā pasaulē. Nesen šim atbalstam pievienojās miljoniem dolāru no Sadama Huseina.

Pagājušās nedēļas nogalē Irākas līderis uzstājās televīzijā kopā ar saviem dēliem un padomniekiem.

"Tas ir apkaunojums arābiem un visiem ticīgajiem, ja viņi nepalīdz saviem palestīniešu brāļiem viņu cīņā," televīzijas runā paziņoja Sadams.

Kā televīzijas programmai "NBC News" kļuvis zināms no avotiem izlūkošanas dienestos, Irāka nodrošina spridzinātāju ģimenes ar naudas pabalstiem, kas tiek nosūtīti ar ekstrēmistu grupējuma "Hamas" starpniecību.

ASV aizsardzības ministrs Donalds Ramsfelds pirmdien asi kritizēja Irāku un arī Irānu un Sīriju kā terorisma atbalstītājas.

"Sadams Huseins paziņojis, ka irākieši piedāvā pabalstus spridzinātāju pašnāvnieku ģimenēm. Viņi nolēmuši, ka tas ir labi, un mudina cilvēkus kļūt par spridzinātājiem un doties nāvē. Viņi ļoti aktīvi cenšas nogalināt nevainīgus vīriešus, sievietes un bērnus, un tieši to Irāka atbalsta ar savu rīcību," teica Ramsfelds.

Pirms uzspridzināšanās šie jaunie palestīnieši būtībā saņem Irākas finansētu dzīvības apdrošināšanas polisi - naudas pabalstus saviem vecākiem, subsidētu pārtiku, stipendijas saviem brāļiem vai māsām un jaunus dzīvokļus, jo izraēlieši parasti izposta viņu ģimeņu mājokļus.

Speciālisti apgalvo, ka Irāka arī piegādā palestīniešiem daļu ieroču, kas kontrabandas ceļā tiek ievesta caur kaimiņos esošo Jordāniju.

"Sadamam tas ir noderīgi tāpēc, ka viņš secinājis - jo vairāk vēršas plašumā vardarbība starp Izraēlu un palestīniešiem, jo grūtāk ASV būs viņu vajāt. Turklāt vienlaikus viņš šādi vairo savu popularitāti arābu pasaulē," uzskata Ārlietu padomes loceklis Kens Polaks.

Irāka nav vienīgā valsts, kas atbalsta "Hamas" un citus kaujinieku grupējumus. Viņi saņem modernus ieročus arī no Irānas. Par to liecina kāds ieroču sūtījums, ko Izraēla pārtvēra janvārī.

Līdz ar palīdzību no ārienes "Hamas" ziedo naudu labdarības mērķiem, sniedzot pakalpojumus, ko Jasiram Arafatam nav izdevies nodrošināt.

Džudīte Jafe no Nacionālās aizsardzības universitātes piebilda, ka nauda tiek izmantota dažādiem nolūkiem, arī "slimnīcām, klīnikām, skolām, apģērbiem jūsu meitai, kura vēlas iet skolā, grāmatām, medikamentiem".

ASV amatpersonas apgalvo, ka līdz 11.septembrim, kad ASV slēdza šo palīdzības plūsmu, "Hamas" bija izdevies savākt 70 miljonus dolāru (44,5 miljoni latu) ASV ar sava Teksasas biroja un visu valsti aptverošā tīkla starpniecību, ziņo NBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!