Trešdienas vakarā un naktī uz ceturtdienu tūkstošiem cilvēku daudzās ASV pilsētās izgājuši ielās, lai paustu savu neapmierinātību ar Donalda Trampa ievēlēšanu par nākamo ASV prezidentu, vēsta raidsabiedrība CNN.

Saskaņā ar policijas aplēsēm vēlā trešdienas vakarā protestā pie Trampa dzīvesvietas Ņujorkā, ko likumsargi bija norobežojuši no pūļa, pulcējušies aptuveni 5000 cilvēku. Ļaudis klieguši dažādus pret Trampu vērstus saukļus, kas saistīti ar topošā prezidenta pirmsvēlēšanu solījumiem, kā arī frāzi: "Ne mans prezidents, ne šodien!"

Liela daļa protestu notikuši pilsētās, kurās ir augsts atbalsts Demokrātiskajai partijai, kuras kandidāte uz augsto amatu šajās vēlēšanās bija Hilarija Klintone: Atlantā, Ostinā, Teksasā, Bostonā, Čikāgā, Denverā, Filadelfijā, Portlendā, Oregonā, Sanfrancisko, Sietlā un Vašingtonā.

Sietlā policija ziņojusi par apšaudi netālu no protesta norises vietas, kurā cietuši vairāki cilvēki. Likumsargi gan norādījuši, ka šaušana nav saistīta ar demonstrācijām, vēsta ziņu aģentūra "Reuters".

Portlendā protestētāji izklieguši saukli: "Nē Trampam, nē KKK [kukluksklanam – aut.], nē fašistiskai ASV".

Savukārt Losandželosas ielās izgājuši lielākoties jauni latīņamerikāņi, kuri aizdedzinājuši lelli, kas izveidota Trampa galvas formā, un klieguši saukļus "Es nedzīvošu bailēs!" un "Cīnies pretim, celies!". Vairāki no protestētājiem pauduši bažas, ka, līdz ar Trampa nokļūšanu Baltajā namā, viņiem varētu nākties pamest ASV. Tāpat Losandželosā skolēni protestējot pulcējušies uz kāpnēm pie pilsētas domes ēkas.

Protestējot pret Trampa ievēlēšanu, nodarbību laikā ielās izgājuši arī aptuveni 1500 Bērklija vidusskolas studenti un skolotāji, vidusskolēni Demoinā un Fīniksā. Savukārt Amerikas universitātes studentu pilsētiņā, Vašingtonā, sadedzināts karogs. Studenti un skolēni protestējuši arī Sietlā, Fīniksā, Oklendā, Ričmondā un citviet.

Kalifornijā un Oklendā daži protestētāji izsituši veikalu skatlogus un policijas virzienā metuši raķetes, uz ko likumsargi atbildējuši ar asaru gāzi, atsaucoties uz aculiecinieku pausto, vēsta raidsabiedrība BBC.

Pagaidām nav ziņu par protestos arestētajiem, vēsta "Reuters", savukārt izdevums "The New York Times" vēsta, ka demonstrācijā pie Trampa dzīvesvietas arestēti 15 cilvēki.

Jau ziņots, ka Kalifornijas štata Oklendā protestētāji izgājuši ielās, kā arī aizdedzinājuši atkritumu tvertnes. Šis protests pulcējis aptuveni 6000 cilvēku, atsaucoties uz policijas sniegto informāciju, vēsta "Reuters".

Jau ziņots, ka agrā trešdienas rītā noslēdzās viena no karstākajām politiskajām cīņām ASV vēsturē, kurā par savu jauno valsts prezidentu amerikāņi izvēlējās Donaldu Trampu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!