Foto: Kadrs no video

Ir pagājušas pirmās dienas kopš Krievijas diktators Vladimirs Putins paziņoja par "daļējas mobilizācijas" sākšanu, kas izraisīja gan protestus, gan garas rindas lidostās un pie Krievijas robežām ar valstīm, kurās krievi vēl tiek uzņemti. Tikmēr arvien vairāk parādās šaubas, vai tiešām mobilizēts tiks tikai nosauktais skaits, vai tiešām mobilizāciju var saukt par "daļēju" un vai tiešām mobilizē tikai rezervistus ar militāru pieredzi.

Putins trešdienas rītā TV uzrunā paziņoja, ka tiek sākta daļēja mobilizācija armijā, kas skaršot tos, kas ir izgājuši dienestu un atrodas rezervē. Aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu atklāja, ka plānots mobilizēt 300 tūkstošus cilvēku. Savukārt medijs "Novaja gazeta. Evropa" ziņoja, ka patiesībā Kremlis vēlas mobilizēt līdz miljonam cilvēku. Tāpat medijos parādās liecības, ka pavēstes saņēmuši cilvēki bez militāras pieredzes.

Ministrija ziņo par paklausīgajiem

Krievijas Aizsardzības ministrija ceturtdienas, 22. septembra, vakarā paziņoja, ka pirmās mobilizācijas diennakts laikā jau 10 tūkstoši cilvēku paši ieradušies kara komisariātos. Valdība arī izveidojusi zvanu centru, kur iedzīvotājiem konsultēties par mobilizācijas kārtību. Savukārt nekādas mobilizējamo kvotas Krievijas reģioniem nav noteiktas, apgalvo ministrijā.

Par to, ka mobilizācijas process notiek ātri, liecina Burjatijas piemērs. Kā raksta "Currenttime" tur pavēstes sāktas izsniegt trešdien vakarā un naktī uz ceturtdienu, bet jau ceturtdienas rītā mobilizētie pulcināti savākšanās punktos.

Savukārt no Jakutijas aculiecinieki stāsta, ka no dažiem ciemiem tiek savākti gandrīz visi vīrieši un nevienu neuztraucot, kā palikušās sievietes ar bērniem pārdzīvos ziemu.

Kādam Sahalīnas iedzīvotājam pavēste izsniegta darbavietā, bet viņš ir viens ar diviem maziem bērniem, jo sieva Maskavā gaida vecākā bērna operāciju.

Ukrainas prezidenta pārstāve Krimas jautājumos Tamila Taševa informē, ka anektētajā pussalā masveidā mobilizē Krimas tatārus, ziņo BBC. Savukārt okupētās Melitopoles ukraiņu mērs Ivans Fjodorovs raksta, ka no okupētajām Zaporižjas apgabala daļām uz Ukrainas kontrolēto teritoriju vairs netiek izlaisti 18 līdz 35 gadus veci vīrieši. Pastāv bažas, ka viņi tiks piespiedu kārtā mobilizēti pēc Krievijas pseidoreferendumu sarīkošanas.

Lai gan Krievijas aizsardzības ministrs Šoigu apgalvoja, ka mobilizācija attieksies uz noteiktu rezervistu kategoriju ar dienesta vai militāro pieredzi, tīmeklī strauji izplatījās piemērs ar kādu 32 gadus vecu Maskavas IT speciālistu, kurš nekad nav dienējis un nav pat izgājis militāro kursu augstskolā, taču saņēma pavēsti un kara komisariātā nolemts viņu sūtīt karot.

Viņa stāsts kļuva tik populārs sociālajos tīklos, ka kara komisariāts savu lēmumu galu galā mainīja.

Tiesa, tas nav vienīgais zināmais gadījums, kad pavēstes saņēmuši cilvēki bez militāras pieredzes. Par tādiem gadījumiem raksta portāls "Meduza", kā arī vairākus sev zināmus uzskaita aktīvists Pāvels Čikovs.

Medijos jau ziņots, ka pavēstes izsniegtas Maskavas protestos aizturētajiem, arī šajos gadījumos ne visi atbilduši Šoigu nosauktajiem mobilizācijai pakļauto kritērijiem, raksta "Currenttime". Savukārt Čečenijas līderis Ramzans Kadirovs, apgalvojot, ka viņa reģionā mobilizācijas nebūs, pats atklāj, ka ir mobilizēti to sieviešu radinieki, kuras atļāvās protestēt pret karu Groznijā.

Militārais eksperts Pavls Luzins uzskata, ka valdība mēģinās mobilizēt visus, ko vien varēs sasniegt. Viņaprāt, galvenais mobilizācijas un sodu par dezertēšanu pastiprināšanas mērķis ir apturēt cilvēku aizplūšanu no frontes, kas kļuvusi masveidīga. Cilvēkus, kas jau karojuši, ir grūti pārliecināt atgriezties Ukrainā un slēgt jaunus līgumus.

Nav skaidrs, kā Krievija loģistiski un finansiāli tiks galā ar mobilizāciju, bet Maskavas mērs ir parakstījis rīkojumu, kas paredz mobilizētajiem ikmēneša izmaksu 50 tūkstošu rubļu (830 eiro) apmērā, kā arī kompensāciju ievainojuma un nāves gadījumā. Krievijas valdība uzdevusi par pienākumu darba devējiem saglabāt mobilizēto darbavietas, bet valsts kompānijas un nozare lūgusi IT speciālistiem nodrošināt atbrīvojumu no mobilizācijas, raksta "Mediazona".

Tikmēr kādā video ar mobilizētajiem redzams, ka nākamie karotāji jau skaidro attiecības savā starpā.


Vēstīts, ka Krievijai saskaroties ar militārām neveiksmēm Ukrainā, Kremļa saimnieks Vladimirs Putins 21. septembrī izsludināja "daļējas mobilizācijas" sākumu.

Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās agrā 24. februāra rītā. Kā vienu no iebrukuma mērķiem Krievija sākotnēji minēja Ukrainas "denacifikāciju".

Okupanti Ukrainā cietuši smagus zaudējumus un tiek apsūdzēti apzinātā civiliedzīvotāju nogalināšanā, kā arī par citiem kara noziegumiem. Okupantu zvērības masveidā sāka nākt gaismā pēc tam, kad ukraiņi viņus padzina no Kijivas apkārtnes, piemēram, Bučas.

Krievijas attieksmi pret ukraiņiem, tostarp nogalinot un veidojot filtrācijas nometnes, raksturo šis "fašisma manifests", ko publicēja Kremļa propagandas ziņu aģentūra "RIA Novosti".

Kopumā karš Ukrainā turpinās kopš 2014. gada, kad Krievija okupēja Krimas pussalu un aizsāka karu Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!