Foto: AP/Scanpix/LETA

Katalonijas neatkarības atbalstītāju partiju koalīcija decembrī gaidāmajās vēlēšanās var zaudēt absolūto vairākumu reģiona parlamentā, liecina svētdien publicētās sabiedriskās domas aptaujas dati.

Katalonijas neatkarības atbalstītāju partijas "Kreisie republikāņi" (ERC), Katalonijas Eiropeiskās demokrātijas partija (PDeCAT) un "Tautas vienotības kandidāti" (CUP) iegūs 46% balsu - par 1,8 procentpunktiem mazāk nekā vēlēšanās 2015.gada septembrī, liecina katalāņu laikrakstā "La Vanguardia" publicētās aptaujas dati.

Partijas, kas atbalsta reģiona palikšanu Spānijā, saņems vairāk balsu nekā 2015.gadā, konstatēts aptaujā, kas veikta no 30.oktobra līdz 3.novembrim.

Spānijas premjerministra Marjano Rahoja konservatīvā Tautas partija, centriskā "Ciudadanos" ("Pilsoņi") un Katalonijas Sociālistu partija saņems 44% jeb par pieciem procentpunktiem vairāk.

Atlikušos 10% saņems partija "Kopīgā Katalonija" ("Catalunya en Comu"), kas iestājas pret reģiona neatkarību, bet atbalsta likumīga referenduma sarīkošanu.

Reģionālajā parlamentā, kurā pavisam ir 135 vietas un kur vairākuma nodrošināšanai ir nepieciešamas 68 vietas, neatkarības atbalstītāju partijas izcīnīs 66 līdz 69 vietas, liecina "La Vanguardia" aplēses.

Visvairāk balsu iegūs ERC, tai sekos "Ciudadanos", kas tika dibināta Katalonijā kā neatkarības pretinieku partija, un Sociālistu partija.

Līdzšinējā premjerministra Karlesa Pudždemona konservatīvā PDeCAT ierindosies ceturtajā vietā ar 14-15 vietām.

Citā aptaujā, kas publicēta konservatīvajā laikrakstā "La Razon", neatkarības atbalstītāju partijām prognozētas 65 vietas - par septiņām mazāk nekā 2015.gada vēlēšanās.

Neatkarību atbalstošo vēlētāju skaits saruks no 1,9 līdz 1,7 miljoniem, prognozē "La Razon". Katalonijā pavisam ir vairāk nekā pieci miljoni vēlētāju.

Katalonijas valdība 1.oktobrī sarīkoja referendumu par reģiona neatkarību, lai gan tiesa bija atzinusi to par nekonstitucionālu.

Katalonijas reģionālais parlaments 27.oktobrī nobalsoja par neatkarības pasludināšanu no Spānijas. Drīz pēc tam Spānijas Senāts nobalsoja par tiešas pārvaldes atjaunošanu Katalonijā. Spānijas premjers Rahojs atlaida Pudždemona vadīto Katalonijas valdību un reģiona parlamentu, izsludinot jaunas reģionālās vēlēšanas 21.decembrī.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!