Šī gada 22. septembrī, nu jau 174 sezonu pēc kārtas, Vācijā tieši pulksten divpadsmitos, ar tostu "Ozapft is" tiks atklāti lielākie pasaules tautas svētkiem "Oktoberfest 2007". Svētki ilgs līdz 7.oktobrim.
Šogad alus cenas būs vidēji starp 7,30 un 7,90 eiro par vienu "Mass" (vienu litru), kas ir tieši par 40 centiem vairāk nekā 2006.gadā (2006: 6,95-7,50 eiro). Pagājušajā gadā svētku viesi (6,5 miljoni) patērēja tieši 144 635 pārus cūkas desiņu un 102 vēršus, kā arī izdzēra 68 617 hektolitrus alus.

"Oktoberfest 2007" jaunumi:

  • Pirmo reizi šogad notiks "Wiesnclub" (Hacker-Pschorr-Bräuhaus). Ik dienu no pl. 21:00 notiks ballīte, kura būs sadalīta divās atpūtas zonās un piedāvās vietu apmēram 3 000 viesiem.
  • Cena dzērieniem šogad ir palielināta. Proti, alus maksās vidēji starp 7,30 un 7,90 eiro par vienu litru (2006: starp 6,95 un 7,50 eiro), bet ūdens būs vidēji 6,18 eiro/litrs (2006: 5,84 eiro), "Spezi" dzēriens 7,19 eiro/litrs (2006: 6,90 eiro).
  • Jaunas izklaides atrakcijas, proti, dzelzceļš "Höllenblitz" un "Pemperlprater", kas ir vecākais karuselis. Pie tam daudzām atrakcijām tiks piedāvātas atlaides laika posmā no pl. 10-15.
  • Otrdiena būs Oktobra svētku ģimenes diena, proti, 25. septembrī un 2. oktobrī, no pl. 12-18 atlaides gan ieejas biļetēm, gan atrakcijām un spēlēm varēs saņem bērni.
  • Arī vācu lidsabiedrība "Lufthansa" no 23. septembra līdz 11. oktobrim atkal "ietērpsies" svētku drānās. Proti, tiks trijos lidojumu maršrutos no Minhenes uz Āziju, Ziemeļ- un Dienvidameriku apkalpojošais personāls būs tērpušies tradicionālajos Bavārijas tērpos.
  • 1. Atbraukšana/aizbraukšana
    Tiek ieteikts visiem izmantot sabiedrisko transportu, jo autostāvvietu praktiski nav. Un, ja esat nolēmuši lietot alkoholu, piemēram, alu, tad jārēķinās, ka policijas kontroles svētku laikā būs ļoti daudz. Vislabāk izmantot pazemes dzelzceļa līniju U4/U5, kura Jūs aizvedīs tieši līdz pieturai "Theresienwiese" vai U3/U6, kura piestās pieturā "Goetheplatz".

    2. Atrakcijas
    Ja jau tiek apmeklēti šie lielie bavāriešu svētki, tad noteikti ir jāizbrauc pa jautrajiem kalniņiem vai jāizmēģina "velna rats". Katru gadu "Oktoberfest" laikā apmeklētājiem tiek piedāvātas aizvien jaunas izklaides atrakcijas. Taču, ja ir pārmērīgi lietots alkohols, tad labāk turpināt dzert uz zemes, nekā doties jautrajās atrakcijās!

    3. Vajag "agri" ierasties uz svētkiem
    Svētku galdiņi teltīs jau tiek rezervēti krietni iepriekš. Taču ir noteikts skaits galdiņu, kurus nav iespējams aizņemt, proti, rezervēt. Un tas nozīmē, ka tie, kuri ierodas pirmie, var dabūt šos "īpašos" un ļoti iecienītos galdiņus. Kopumā 14 teltīs viesiem tiek piedāvāts rezervēt 100 000 sēdvietu. Pastāv arī likums – kam nav sēdvietas, tas netiek arī pie alus kausa.

    4. Apkalpojošais personāls
    Nedrīkst krogā oficianti-sievieti uzrunāt ar vārdu "jaunkundze", bet gan jāsauc ir pēc vārda, jo lielākai daļai apkalpojošā personāla ir speciālās vārdu norādes zīmes vai arī viņas pašas sasveicinoties nosauc savu vārdu.

    5. Alus
    Tiek ieteikts dzert alu saprātīgi. Alus ir jāpasūta līdz pl. 22:30, jo pēc tam neko nevar dabūt. Tad tikai vīna teltī līdz pl. 1:00 var iemalkot vīnu.

    6. Labs garastāvoklis
    Jābūt vienmēr draudzīgam un laipnam, jo tā var tikt vistālāk. Tos, kuri bļaustās un klaigā, oficiantes apkalpo kā pēdējos. Ikviens priecājas par dzeramnaudu, tāpēc par to nedrīkst aizmirst. Jāņem vērā, ka situācija apkalpojošam personālam svētku laikā ir stresa pilna, tāpēc visaugstākā prioritāte tiek piešķirta laipnībai.

    7. Ēdināšana
    "Hendl" jeb speciāli sagatavota vista ir viena no galvenajām svētku cienasta specialitātēm, kura itin garda ir pilnīgi visās svētku teltīs. Bez tam tiek ieteikts kopā ar alus kausu pasūtīt arī speciālu sāļo kliņģerīti jeb "Brezn". Protams, svētku gastronomiskais piedāvājums ir ļoti plašs un atliek tikai izvēlēties.

    8. Teltis
    Ieteicams vienmēr apkalpojošajam personālam un drošības uzturētājiem dot vietu, lai tie varētu brīvi pārvietoties.

    9. Smēķēšana
    Cigaretes, tabaku, cigarillas un cigārus ir iespējams iegādāties visās svētku teltīs.

    10. Taksistu pakalpojumi
    Taksisti savus klientus gaida "Schwanthaler Höhe", taču jārēķinās, ka tā saucamajās "karstajās" stundās tos ir grūti noķert. Klienti tiek brīdināti, ka par "kuņģa satura" atstāšanu taksī draud sods 200 eiro apmērā. Tāpat Minhenes pašvaldība ir pieņēmusi likumu, kas nosaka, ka tiem svētku apmeklētājiem, kas līgojoties, dejojot vai dziedot kāps uz galdiem, kā rezultātā zaudēs līdzsvaru un uzkritīs kādam virsū un kādu savainos, būs jārēķinās ar sodu līdz pat 500 eiro. "Oktoberfest" organizatori cer, ka svētki izdosies un, ka svētku teltis nepārvērtīsies par diskotēku, bet gan saglabās bavāriešu tradīcijas.

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!