Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Pirmdien, 13. februārī, Turcijā nedēļu pēc zemestrīces ēkas gruvešos izdzīvojusi sieviete. Sīrijā un Turcijā zemestrīces upuru skaits pārsniedz 37 500, ziņo raidsabiedrība CNN Turcijā.

Gaziantepas provincē Turcijā ēkas gruvešos izglābta 40 gadus veca sieviete vārdā Sibela Kaja. Viņa zem ēkas gruvešiem pavadījusi 170 stundas jeb veselu nedēļu. Savukārt glābējiem Turcijas pilsētā Kahramanmarā izdevies sazināties ar vēl trīs izdzīvojušajiem, kuri joprojām ir aprakti gruvešos. Domājams, ka tā ir māte, meita un zīdainis.

Svētdien, 12. februārī kopējais upuru skaits Sīrijā un Turcijā sasniedzis vairāk nekā 37 500. Turcijā mirušo skaits pārsniedzis 31 643, kamēr Sīrijā šobrīd mirušo ir vairāk nekā 5 900. Aptuveni 80 000 cilvēku ir slimnīcā un vairāk nekā miljons ir pagaidu patvērumos. Prognozēts, ka mirušo skaits turpinās palielināties.

Svētdien no gruvešiem izvilkti arī tēvs un meita, zīdainis, jauns vīrietis un desmit gadus veca meitene.

Pagājušās pirmdienas, 6. februāra, Turcijas un Sīrijas katastrofa raksturota kā valstu nāvējošākā zemestrīce kopš 1939. gada un sestā nāvējošākā katastrofa šajā gadsimtā uzreiz pēc 2005. gada zemestrīces Pakistānā, kurā bojā gāja vismaz 73 000.

Turcijas dienvidaustrumu pilsēta Antakja ir viena no zemestrīces vissmagāk skartajām pilsētām. Antakjā uzņēmumu īpašnieki iztukšoja savus veikalus, lai netiktu apzagti. Iedzīvotāji un palīgstrādnieki no citām pilsētām raksturojuši, ka kopš katastrofas strauji pieaudzis noziedzības līmenis pilsētā.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans solījis, ka valdība pievērsīsies strauji pieaugošajam noziedzības līmenim. Kopš pirmdien notikušās katastrofas Erdogans saskāries ar kritiku par lēno reakciju saistībā ar palīdzības sniegšanu zemestrīcē cietušajiem. Gaidāms, ka jūnijā paredzētās vēlēšanas būs Erdogana lielākais izaicinājums 20 gadu laikā.

Netālu no Turcijas pilsētas Rejhanli izdzīvojušie atvadījās no saviem tuviniekiem masu bērēs, kuru laikā daudzi mirušie bija aizvērtos zārkos, daudzi atvērtos un liela daļa ietīti segās, ziņo aģentūra "Reuters".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!