Foto: AFP/Scanpix
Bieži dzirdēta gaušanās, ka mūsu ekonomika iet stipri nopakaļus Rietumeiropai, atpaliekot arī sociālā, veselības un izglītības sistēma. Tomēr šāda žēlošanās par dažādām lietām ir dzirdama katrā valstī.

Portāls "Thrillist" apkopojis, kas katrā no 28 Eiropas Savienības dalībvalstīm patiešām ir sliktāk nekā visās pārējās.

Vienlaikus šī saraksta sastādītāji atgādina, ka par spīti dažādām problēmām, ES nenoliedzami ir viena no labākajām vietām pasaulē, kurā piedzimt, iet skolā, aizvadīt darba gadus un sagaidīt sirmas vecumdienas.

Austrija - visvairāk smēķējošo jauniešu vidū. Vecumā no 15-24 gadiem katru dienu smēķē 29,4% jauniešu.

Beļģija - lielākie sastrēgumi. Īpaši izceļoties Brisele un Antverpene. Lai gan abās ir metro sistēmas, kā arī labs sabiedriskā transporta tīkls, pilsētu sastrēgumos katru dienu iespējams pavadīt garas stundas.

Bulgārija - vismazākā preses brīvība. Preses brīvības reitingā organizācija "Reportieri bez robežām" Bulgāriju ierindojuši pēdējo starp ES valstīm un 100. starp visām pasaules valstīm. Tikmēr valsts ar vislielāko preses brīvību ir mums pavisam tuvu - tā ir Somija.

Čehija - visvairāk konstatēto verdzības gadījumu.

Dānija - vislielākais marihuānas jeb zālītes lietotāju īpatsvars. Lai gan Nīderlande ir slavena ar iespējām šo narkotisko vielu iegādāties un audzēt, tomēr visvairāk to patērē valstī, kurā to darīt legāli nav iespējams.

Francija - viszemākais angļu valodā runājošo īpatsvars. Lai gan Eiropas politikā patiešām franču valoda joprojām ir viena no vadošajām, tomēr biznesā un starptautiskajā politikā tās nozīme krīt tik strauji, ka drīzumā angliski nerunājošajiem francūžiem būs problēmas pierādīt savu un savas nācijas nozīmību, jo viņi to varētu gluži vienkārši neprast.

Grieķija - vislielākais ārējais parāds. Kā to parādīja iepriekšējos gados piedzīvotā eirozonas krīze un visas ES ekonomikas buksēšana, iebraukt nesamaksājamos parādos nozīmē apstādināt ražošanu un pārtraukt algot sabiedriskajā sektorā strādājošos.Grieķijai tas visnotaļ ir izdevies labāk nekā citiem.

Horvātija - valsts ar vismazāko apmaiņas studentu skaitu. Kopš 2000. gada tā ieņem stabilu pēdējo vietu Erasmus apmaiņas programmas dalībnieku ziņā pret valsts iedzīvotāju skaitu. Slikti tas ir tajā ziņā, ka jaunākās ES dalībvalsts pilsoņi daudz sliktāk zina, kas notiek un kā dzīvo aiz robežām.

Igaunija - vislielākā algu starpība starp nodarbinātajām sievietēm un vīriešiem. Vīrieši Igaunijā saņem par 27,3% lielāku algu nekā sievietes. Tikmēr tādās valstīs kā Itālija šīs starpība jau sen sarukusi līdz 5,8%

Itālija - visvairāk nenomaksāto nodokļu. Tiek lēsts, ka ik gadu Itālijas kasei garām paiet ap 240 miljardiem ASV dolāru, kurus piesavinās uzņēmēji, ierēdņi un, protams, mafija.

Īrija - visvairāk cilvēku ar mukoviscidozi jeb cistisko fibrozi. Tā ir tradicionāli ļoti reta slimība, bet sastopama katram 1800. īram. Šī ģenētiskā slimība skar dažādu iekšējo orgānu (galvenokārt plaušu, zarnu, aknu, aizkuņģa dziedzera) epitēlija eksokrīnos dziedzerus.

Kipra - vismazāk 18 gadīgo apmeklē skolu. Kamēr visā citā ES skolēni caurmērā centīgi apmeklē skolu, lai pēcāk iestātos universitātē un iegūtu vismaz vienu augstākās izglītības diplomu, kipriešu jauniešiem acīmredzami ir citas prioritātes.

Latvija
- vislielākais ieslodzīto skaita īpatsvars. Latvijā uz 100 000 iedzīvotāju ir aptuveni 300 ieslodzīto. Pozitīvā ziņa gan ir tā, ka ASV šis skaitlis ir vairāk nekā divreiz lielāks.

Lielbritānija - vislielākais kokaīna lietotāju skaita īpatsvars. Lai gan marihuānas lietošanā Lielbritānija atpaliek no Dānijas, tā ir ES līdere amfetamīna, ekstazī tablešu un LSD patērēšanā, padarot to par visnozāļotāko valsti visā Eiropā.

Lietuva - vislielākais pašnāvnieku skaits. Lietuvas depresijas mākto (lielāka depresija gan valda Somijā) cilvēku, kuri vēlas sev darīt galu, skaits pat desmitkārt pārsniedz tādu pašu grieķu skaitu.

Luksemburga - vismazākais izglītībai veltītais finansējums no IKP. Tērējot 3,15% no IKP izglītībai Luksemburga varbūt ir pēdējā, bet jāatceras, ka tās IKP uz vienu iedzīvotāju tomēr ir starp lielākajiem pasaulē.

Malta - vissarežģītāk uzsākt uzņēmējdarbību. No visām Pasaules Bankas uzskaitītajām 189 valstīm Malta uzņēmējdarbības uzsākšanas vienkāršības ziņā ieņem 161. vietu.

Nīderlande - visvairāk ceļu satiksmes negadījumos nogalināto riteņbraucēju. Padomā divreiz, kāpēc tevis pirktais lietotais nīderlandiešu velosipēds pie tevis ir nonācis.

Polija - vismazāk ārstu uz iedzīvotāju skaitu. Polijā uz katru ārstu ir pietiekami garas rindas, lai labāk izvēlētos slimot kādā no tās kaimiņvalstīm.

Portugāle - vismazākā dzimstība. Lai cik slikta dzimstība nebūtu Latvijā, Portugāļi varētu izmirt ātrāk. Uz 1000 iedzīvotājiem ik gadu tiek reģistrēti tikai 7,9 jaundzimušie, kas ir uz pusi mazāk nekā Īrijā.

Rumānija - vismazāk kinoteātru uz iedzīvotāju skaitu. Uz katriem miljons iedzīvotājiem ir tikai 3,8 kinoteātri. Šķiet, šie dati iet roku rokā ar filmu pirātisma apmēriem. Interesanti, ka tikmēr Čehijā ir 49,2 kinoteātri uz katriem miljons iedzīvotājiem.

Slovākija - vismazākā balsotāju aktivitāte. Slovākijā reģistrēts visu laiku sliktākais vēlēšanu apmeklētāju īpatsvars - vien 13,05%. Tikmēr Beļģijā ikreiz bez problēmām uz katru nobalsošanu par teju jebkuru jautājumu savu viedokli ieradīsies pateikt 80-90% tautas.

Slovēnija - visvairāk mirušo no alkoholisma.

Somija - visvairāk depresijas mocīto cilvēku. Depresija ir liela nācijas problēma. Tās skaidrojums varētu būt klimatā, bet, iespējams arī preses brīvības un augsto izglītības standartu dēļ - somi gluži vienkārši labāk par pārējiem zina un saprot pasaulē notiekošo.

Spānija - vislielākais no skolām izslēgto vai labprātīgi skolu pametušo īpatsvars. Katrs ceturtais spānis jeb 23,5% spāņu vismaz reizi dzīvē tiek lūgti vai paši atstāj mājīgās skolas telpas. Ņemot vērā, ka lielākais neskoloto skaits tomēr ir Kiprā, jādomā, ka daudzi spāņi pārdomā dzīvi un pēc kāda laika skološanos atsāk.

Ungārija - visaugstākais pievienotās vērtības nodoklis. Ungārijā pievienotās vērtības nodoklis ir 27% jeb gandrīz trešdaļa no ikvienas iegādātās preces vērtības.

Vācija - vismazāk mājokļu īpašnieku. Lai gan vācieši tradicionāli tiek uzskatīti par bagātiem, precīziem aprēķinātājiem, šajā valstī ir mazāks īpašumu īpašnieku īpatsvars nekā jebkurā citā ES valstī.

Zviedrija - vismazāk slimnīcu gultu uz iedzīvotāju skaitu. Tiesa, šis fakts gan Zviedrijai par sliktu nerunā - šajā valstī ir labi attīstīta medicīnas sistēma un savlaicīga aprūpe nodrošina, ka uz slimnīcu jādodas vien retajam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!