Foto: AP/Scanpix

Totalitārām valstīm raksturīgā manierē negodā kritušais un nesen arestētais Ziemeļkorejas līdera Kima Čenuna tēvocis sācis pazust no propagandas materiāliem, liecina Dienvidkorejas Apvienošanās ministrijas novērojumi.

7. decembrī Ziemeļkorejas televīzijā pārraidīta dokumentālā filma "Dižais biedrs", kurā, atšķirībā no filmas iepriekšējās versijas, bija pazudis līdzās vadonim Kimam Čenunam esošais Džans Sonthēks, kurš tika uzskatīts par otro varenāko vīru izolētajā valstī, ziņo aģentūra AFP.

Dienvidkorejas ministrijas izplatītajos attēlos kreisajā pusē redzami kadri no dokumentālās filmas iepriekšējās versijas, bet labajā pusē jaunā televīzijā demonstrētā versija.

Nežēlastībā kritušu amatpersonu pazušana no oficiālajām fotogrāfijām bija raksturīga Josifa Staļina vadītajā Padomju Savienībā.

Jau vēstīts, ka Phenjana 9. decembrī apstiprināja, ka Kima Čenuna tēvocis Džans Sonthēks atbrīvots no ietekmīgās Nacionālās Aizsardzības komisijas vicepriekšsēdētāja amata.

Kimu ģimenei tuvais kungs esot mēģinājis Komunistiskajā partijā izveidot savu frakciju, turklāt esot korumpēts, narkomāns un brunču mednieks, ziņoja Ziemeļkorejas aģentūra KCNA.

Atbilstoši ekspertu vērtējumam, Džans nelaiķa līdera Kima Čenira slimības laikā un pēc viņa nāves faktiski pārvaldījis izolēto komunistu valsti. Džans ir precējies ar Kima Čenira māsu Kimu Gjonhi. Džans Kimu dinastijas pārvaldītajā valstī esot bijis viens no troņa balstiem, veicis ekonomikas reformas un regulāri uzturējis attiecības ar Ziemeļkorejas vienīgo sabiedroto Ķīnu.

Viņa atbrīvošana no amata tiek uzskatīta par lielākajām izmaiņām Ziemeļkorejas vadībā kopš pašreizējā diktatora nākšanas pie varas. Eksperti to skaidro ar Kima Čenuna centieniem nostiprināt savu varu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!