Foto: EPA/Scanpix/LETA

ASV prezidents Donalds Tramps humoristiskā uzrunā žurnālistiem ierosinājis, ka ASV varētu tikties ar Ziemeļkoreju, taču Phenjanai vispirms ir "jāatbruņojas", ziņo aģentūra "Reuters".

"Tagad mēs sarunājamies. Starp citu, piezvanīja pirms pāris dienām. Viņi teica, ka vēlētos aprunāties. Bet es teicu: "Tādā gadījumā jums ir jāatbruņojas, jums ir jāatbruņojas"," Tramps sestdien, 3. martā, sacīja klātesošajiem ikgadējās Gridirona kluba vakariņās Vašingtonā.

"Mēs satiksimies un paskatīsimies, vai notiks kas pozitīvs," viņš piebilda.

Nav gan skaidrs, vai Tramps jokoja, vai arī notikušas oficiālas ASV un Ziemeļkorejas sarunas.

"Es neizslēdzu tiešas sarunas ar Kimu Čenunu. Es neizslēdzu," viņš sacīja, pēc tam pajokojot pats par sevi: "Ciktāl tas attiecas uz risku tikt galā ar trako, tā ir viņa problēma, ne mana."

Tā būtu pirmā reize, kad strupceļā par Ziemeļkorejas kodolieroču jautājumu nonākusī Trampa administrācija un Phenjana mēģinātu rast kādu kompromisu.

Tramps ar saviem izteikumiem nāca klajā neilgi pēc tam, kad Dienvidkorejas prezidenta birojs paziņoja, ka augsta ranga Dienvidkorejas pārstāvji pirmdien dosies uz Ziemeļkoreju, lai apspriestu spriedzi Korejas pussalā, kā arī iespējamās sarunas starp Vašingtonu un Phenjanu.

Pagājušomēnes ASV viceprezidentam Maikam Pensam Dienvidkorejā Ziemas olimpisko spēļu laikā bija plānots satikt Ziemeļkorejas pārstāvjus, tostarp Kima Čenuna māsu, taču Ziemeļkoreja tikšanos pēdējā brīdī atcēla, paziņoja ASV amatpersonas.

Tas noticis pēc tam, kad Penss nosodījis Ziemeļkorejas cilvēktiesību pārkāpumus un paziņojis par jaunu ekonomisko sankciju plāniem.

Ziemeļkorejas un Dienvidkorejas attiecību uzlabošanās raisījusi varbūtību, ka tas varētu rezultēties arī sarunās starp Vašingtonu un Phenjanu, kuras pēc mēnešiem ilgas spriedzes un apmainīšanās ar apvainojumiem radījušas bažas par iespējamo karadarbību.

Ziemeļkoreja pārtraukusi kodolieroču izmēģinājumus kopš pērnā gada novembra, kad tā izmēģināja savu lielāko starpkontinentālo ballistisko raķeti.

Trampa izteikumi par Ziemeļkoreju izskanēja pusstundu garās uzrunas beigās viņa pirmajās vakariņās ar mediju pārstāvjiem kopš stāšanās amatā pirms 13 mēnešiem. Gridirona kluba vakariņas ir tradīcija, kas aizsākusies 1885. gadā, un to laikā prezidenti parasti uzstājas ar humoristisku runu un uzklausa no preses pārstāvjiem politiskus ieteikumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!