Foto: Reuters/Scanpix/LETA

No vairāk nekā piecu gadu ieslodzījuma Krievijā atbrīvotais Ukrainas pilsonis Oļegs Sencovs otrdien Eiropas Parlamentā (EP) saņem Saharova balvu par domas brīvību. Balvu EP viņam piešķīra pērn, bet tobrīd režisors atradās ieslodzījumā.

Filmu režisors Sencovs, vēl būdams ieslodzījumā Urālu kalnu grēdas ziemeļos, pērn kļuva par laureātu EP piešķirtajai Saharova balvai par domas brīvību. Eiropieši tādējādi novērtēja etniskā Krimas krieva demokrātisko cīņu pret Krievijas iebrukumu viņa dzimtajā Ukrainā, kuras dēļ viņš nonāca okupācijas varas cietumā.

"Cīnieties par tiem vēl aptuveni 100 Ukrainas pilsoņiem Krievijas cietumos un tām aptuveni 200 militārpersonām, no kuriem vairāki ieslodzīti ar visām ģimenēm, Doņeckas un Luhanskas reģionu cietumos, kā cīnījāties par mani!" viņš pirmdienas vakarā aicināja EP Ārlietu komitejas locekļus.

Sencova uzstāšanās Eiropas Parlamenta plenārsesijā (video apakšā iespējams izvēlēties tulkojumu latviešu valodā):

Jautāts, ko Eiropas līderiem, īpaši Vācijas un Francijas līderiem, vajadzētu teikt vai ņemt vērā, tiekoties ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu un Ukrainas premjeru Volodimiru Zelenski, Sencovs bija lakonisks: "Nekad nekādos apstākļos neticiet Putinam! Nepārtrauciet spiedienu pret Krieviju!"

"Vēsturi neraksta ierēdņi un rutīnas cilvēki, bet tie, kuri paceļ balsi un pretojas. Tāpēc Oļegu Sencovu apbrīnoju par drosmi. Jūs esat uzvarošs un iedvesmojat cilvēkus visur pasaulē, kur pastāv totalitāras varas," Sencovam, viņu uzņemot komitejas sēdē, teica ES un Ukrainas parlamentārajā delegācijā esošā Sandra Kalniete.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Sencovs kļuva par spilgtu simbolu daļas Krimas iedzīvotāju pretestībai pret Krievijas īstenoto iebrukumu, piedaloties Automaidanā, vēlāk Maidanā, kā arī ar ēdienu un citām precēm apgādājot savās bāzēs Krimā ielenktos Ukrainas armijas karavīrus un vēlāk palīdzot organizēt autobusus viņu evakuācijai no pussalas. Līdzīgi kā daudzus citus aktīvistus, kuri iestājās pret okupācijas varu, arī režisoru 2014. gada 10. maijā aizturēja Krievijas drošības iestāžu darbinieki.

Ukrainas pilsonis tika izvests uz Krieviju un tiesāts kā Krievijas pilsonis, neskatoties uz viņa neatteikšanos no savas pavalstniecības un atteikuma pieņemt okupācijas varas pilsonību. Sencovs tika notiesāts uz 20 gadiem par safabricētām apsūdzībām teroristisku uzbrukumu plānošanā. "Amnesty International" to pasludināja par netaisnīgu militāro tiesu.

Sencova ieslodzījuma vieta Arktikā:

Gūstekņu apmaiņas rezultātā Krievija un Ukraina katra atbrīvoja 35 cilvēkus. Ukrainā līdz ar Sencovu atgriezās arī 24 iepriekš Kerčas šaurumā aizturētie jūrnieki, kā arī citi politieslodzītie.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!