Foto: Reuters/Scanpix
Kazahstānas Mangistau apgabalā turpinās vardarbīgas sadursmes un kopumā sadursmēs kopš piektdienas bojāgājušo skaits pieaudzis līdz 14, svētdien paziņoja valsts ģenerālprokuratūra.

Apmēram 100 cilvēki sestdien apturēja pasažieru vilcienu Šetpes ciemata stacijā, kas atrodas apmēram 100 kilometrus no Mangistau apgabala centra Aktau. Viņi aicināja vilciena pasažierus atbalstīt masu nemierus. Apmēram 50 cilvēki nepakļāvās policijas, aizdedzināja vilcienu un turpināja vandalēties citviet ciematā.

Naftas pārstrādes uzņēmuma strādnieku formas tērpos ģērbušies cilvēki ciematā apgāza Ziemassvētku egli un pilsētas galvenajā laukumā valsts Neatkarības dienas svinībām uzstādīto skaņas aparatūru, kā arī demolēja veikalus, nekārtību cēlāju nodarījums uzskaitīts ģenerālprokuratūras svētdien izplatītajā paziņojumā.

Ģenerālprokuratūras paziņojumā teikts, ka kopš piektdienas nekārtībās Kazahstānā gājuši bojā jau 14 cilvēki, 86 ievainoti, bet vismaz 70 aizturēti.

Nekārtības naftas resursiem bagātajā reģionā sākās, kad piektdien Žanaozenas pilsētā izcēlās sadursmes starp atlaistajiem valsts naftas kompānijas "KazMunaiGas Exploration Production" (KMG EP) strādniekiem un policiju. Nekārtību cēlāji uzbruka policistiem, apgāza Jaungada egli, nopostīja svētkiem par godu uzstādītās jurtas un skatuvi, aizdedzināja policijas autobusu, kā arī vēlāk aizdedzināja pilsētas pašvaldības ēku, viesnīcas, desmitiem citu ēku, tostarp tirdzniecības centrus un mājas. Viņi dedzināja arī automašīnas un autobusus, kā arī demolēja bankomātus.

Kazahstānas prezidents Nursultans Nazarbajevs sestdien Žanaozenā izsludināja 20 dienas ilgu ārkārtas stāvokli, nodēvējot nekārtību cēlājus par huligāniem, kuriem esot samaksāts, lai viņi destabilizētu situāciju reģionā un uzbruktu miermīlīgajiem iedzīvotājiem.

Savukārt svētdien Aktau pilsētā notika plaša demonstrācija atlaisto naftas pārstrādes uzņēmuma strādnieku atbalstam.

Savukārt opozīcijas vietnes internetā nosodīja policiju par uguns atklāšanu pret neapbruņotu pūli un konflikta starp Kazahstānas valsts naftas un gāzes kompāniju "KazMunaiGas" un tās strādniekiem saasināšanu.

Kompānijas strādnieki Žanaozenā un citviet Kazahstānā jau mēnešiem streiko, pieprasot algu paaugstinājumu. Žanaozenā ir atslēgti telefonu sakari, aizliegts radio aprīkojums un varas iestādes bloķējušas ceļus, kur tiek veikta personu identitātes pārbaude.

Vardarbīgi protesti Kazahstānā ir retums divdesmit gados kopš neatkarības atgūšanas no Padomju Savienības.

Naftas kompānijas "KazMunaiGas Exploration Production" (KMG EP), kuras lielākais akcionārs ir Kazahstānas valsts naftas un gāzes kompānija "KazMunaiGas" rūpnīcā "Ozenmaunaigas", kas atrodas netālu no Mangistau apgabala Žanaozenas, šogad notika trīs mēnešus ilgs darbinieku streiks, kura dēļ kompānija atlaida 989 darbiniekus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!