Foto: DELFI

Igaunijas Policijas un robežsardzes departaments pastiprinās kontroli pie robežas ar Latviju un ostās, lai novērstu, ka robežu šķērso nelegālie migranti.

"Šodien runāju ar Latvijas iekšlietu ministri [Mariju Golubevu], ar kuru notikumu Lietuvā fona dēļ man bijis pastāvīgs kontakts. Ņemot vērā, ka pēdējās diennakts laikā robežsargi aizturējuši 28 cilvēkus, kuri nelikumīgi šķērsojuši Baltkrievijas un Latvijas robežu, mēs esam pastiprinājuši kontroli Igaunijas pierobežas reģionos. Taču šobrīd migrācijas spiediena uz Igauniju tomēr nav," teica Igaunijas iekšlietu ministrs Kristians Jāni.

Igaunijas Policijas un robežsardzes departamenta robežsardzes nodaļas pulkvežleitnants Ivo Utsars sacīja, ka, izvērtējot Latvijā notiekošo, nolemts vēl vairāk pastiprināt robežkontroli.

"Policijas un robežsardzes departaments galvenokārt koncentrējas uz iekšējām robežām, taču izlases veidā pārbaudes patruļas veiks visā Igaunijā. Pamatīgas pārbaudes notiks ostās, jo mēs nevaram izslēgt, ka nelikumīgi migrējošie cilvēki mēģinās caur Igauniju atrast ceļu uz Ziemeļeiropu. Mēs arī nosūtīsim papildu patruļas uz Igaunijas un Latvijas robežas rajonu. Cilvēkiem, kas pārvietojas pierobežas rajonos, tas nozīmē, ka policisti biežāk nekā parasti pārbaudīs dokumentus un automobiļus, autobusus un citu transportu," pavēstīja Utsars.

"Policijas un robežsardzes dienests pastāvīgi seko situācijai pie Igaunijas robežas, lai pamanītu izmaiņas, kuras varētu liecināt par iespējamām nelikumīgas migrācijas briesmām. Mainoties situācijai, esam gatavi veikt papildu pasākumus, lai nepieciešamības gadījumā aizsargātu Igaunijas robežu vēl drošāk," piebilda Utsars.

Jau ziņots, ka piektdien Latvijas Valsts robežsardze pavēstīja, ka šonedēļ par nelikumīgu Latvijas-Baltkrievijas robežas šķērsošanu aizturējusi 28 nelegālos imigrantus. Savukārt sestdien līdz pusdienlaikam uz Latvijas robežas aizturēti 38 trešo valstu pilsoņi, kas centušies nelegāli šķērsot valsts robežu.

Vērtējot situāciju Lietuvā, kā arī ņemot vērā pieaugošos riskus uz Latvijas - Baltkrievijas valsts robežas, jau iepriekš bija ieviesta pastiprināta robežas uzraudzība un mobilizēti Valsts robežsardzes un armijas resursi zaļās robežas uzraudzībai. Tāpat atbalstu sniedz četri Eiropas Robežu un krasta apsardzes aģentūras "Frontex" eksperti.

Trešdien premjers Krišjānis Kariņš (JV) un iekšlietu ministre Marija Golubeva (AP) paziņoja, ka Latvija plāno pasteidzināt Latvijas-Baltkrievijas robežas infrastruktūras izbūvi un piesaistīt papildu armijas spēkus tās drošībai.

Ja Valsts robežsardze nolemtu nākt ar rosinājumu par ārkārtējās situācijas izsludināšanu uz Latvijas-Baltkrievijas robežas, tad arī Golubeva ar šādu rosinājumu būtu gatava vērsties valdībā.

Kā ziņots, nelegālo migrantu plūsma pāri Lietuvas un Baltkrievijas robežai pēdējā laikā krasi pieauga. Tomēr kopš šīs nedēļas sākuma Lietuvas robežsargi, īstenojot Iekšlietu ministrijas rīkojumu, situāciju mainījuši" piespiežot robežu nelikumīgi šķērsojušos migrantus atgriezties Baltkrievijā.

Lietuvas amatpersonas norāda, ka Baltkrievijas režīms apzināti veicina migrantu plūsmu pāri abu valstu robežai, jo Lietuva atbalsta Baltkrievijas demokrātisko opozīciju un ir sniegusi patvērumu tās līderei Svjatlanai Cihanouskai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!