27. februārī nošautā Krievijas opozīcijas līdera Borisa Ņemcova slepkavības lietā Krievijā ir aizturēti pieci cilvēki. Turpinoties nozieguma šķetināšanai, Ņemcova draugu un līdzgaitnieku Iļju Jašinu intervējusi neatkarīgā Krievijas žurnālistu medija "Spektr" pārstāve Jūlija Košeļjaeva.

Opozicionārs Jašins norāda, ka pagaidām varas iestādes izteikušas vien vispārējus komentārus un apgalvo, ka tām ir neapgāžami pierādījumi par arestēto personu vainu. Pati izmeklēšana ir ieinteresēta, lai nevienam nebūtu iespēja apšaubīt, ka tieši šīs personas ir vainojamas slepkavībā, viņš uzsver, papildinot, ka opozīcija cīnīsies par to, lai pierādījumi tiktu publiskoti.

Vislielāko interesi starp aizturētajām personām raisa Zaurs Dadajevs, uzsver Jašins. Dadajevs pirms dažiem gadiem ar prezidenta Vladimira Putina rīkojumu apbalvots par vīrišķību, pildot karavīra pienākumus Ziemeļkaukāzā.

"Izklausās draudoši, kad cilvēks vispirms ar prezidenta dekrētu apbalvots ar ordeni par vīrišķību, bet pēc dažiem gadiem pastrādā politisku slepkavību pie Kremļa sienām. Protams, tā var būt sagadīšanās. Tieši tāpēc mēs uzstāsim, lai informācija par izmeklēšanas gaitu un arestētajiem būtu maksimāli publiska," norāda Jašins.

Ja Dadajevs patiešām ir no bataljona "Sever", tad viņš varētu būt pakļauts Kadirova tuvākajam cilvēkam Alimbekam Delimhanovam, kurš tiek saukts par Čečenijas prezidenta Ramzana Kadirova privāto slepkavu, skaidro Jašins.

"Tad atklāts paliek jautājums, vai tā bija Kadirova privāta iniciatīva, vai tas bija saskaņots ar Putinu. Iespējams, viņš ir izaudzinājis "atsaldēto", kurš šauj pa labi un kreisi, un nevienam vairs nepakļaujas. Ja tiks pierādīta slepkavu saistība ar Kadirovu, tad viņš ir palicis pilnīgi bezkaunīgs no savas nesodāmības un uzskata, ka var darīt visu, ko vēlas," stāsta Jašins.

Pagaidām viss liecina, ka tiks sodīti tikai šāvēji, domā Jašins. Ja pie atbildības netiks saukti pasūtītāji, tad politiskās slepkavības valstī turpināsies, uzskata opozīcijas aktīvists.

Ņemcova slepkavība liecina, ka ir notikuši smalki aprēķini un analīze, tieši kura aktīvista nogalināšana būs vislielākais trieciens opozīcijai, uzskata Jašins.

"Nav personas, kas varētu aizvietot Ņemcovu, nav no kurienes to ņemt. Kadru rezervē nav tādu personu, tās veidojas gadiem. Dažu gadu laikā tādu cilvēku neizaudzināt," norāda Jašins, paužot cerību, ka radīto tukšumu izdosies aizpildīt uz opozīcijas saliedēšanās rēķina.

"Es ceru, ka šī slepkavība piespiedīs opozīcijas līderiem atvērt acis un saprast, ar ko mums ir darīšana. Boriss bieži teica, ka konkurence opozīcijā ir konkurence par vietām autozakos un cietumos. Izrādās, ka ir arī konkurence par to, kurš pirmais saņems lodi. Ņemcovs bija pats spilgtākais no mums, vienmēr tiecās būt pirmais – un arī te izrādījās pirmais," stāsta Jašins.

Jašins atklāj, ka kopā ar Ņemcova datoru izmeklētāji no viņa kabineta ir savākuši lielāko daļu materiālu par Krievijas karaspēka klātbūtni Ukrainā, ko Ņemcovs gatavojies publiskot ziņojumā.

Tomēr daļa informācijas ir saglabājusies pie Ņemcova līdzgaitniekiem, norāda Jašins, papildinot, ka atsevišķas lietas materiālos pretendē uz sensācijas statusu. Ņemcovam bijuši Ukrainā kritušo desantnieku ģimenes locekļu kontakti un viņš gatavojies saņemt dokumentus, kas pierādītu Krievijas armijas klātbūtni Donbasā. Tiesa gan, šie cilvēki baidījušies runāt, un pēc Ņemcova slepkavības viņu drosme nebūs augusi, paredz Jašins.

Pilnu interviju ar Krievijas opozīcijas aktīvisti Iļju Jašinu var lasīt šeit.

Vēstīts, ka Krievijas opozīcijas līderi Borisu Ņemcovu nošāva netālu no Maskavas Kremļa 27. februāra naktī. Aizdomās par slepkavību aizturēti pieci vīrieši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!