Foto: Reuters/Scanpix

Krievijas opozīcijas līdera Borisa Ņemcova slepkavībā aizdomās turētais čečens Zaurs Dadajevs nozieguma izdarīšanā atzinies piespiedu kārtā, atsaucoties uz Krievijas Cilvēktiesību padomes locekli, ziņo raidsabiedrība BBC.

Uz Dadajeva ķermeņa redzami vairāki ievainojumi, kas varētu norādīt uz iespējamu spīdzināšanu, paziņoja padomes loceklis Andrejs Babuškins, kurš otrdien apmeklējis aizturēto.

Pats Dadajevs pastāstījis, ka divas dienas bijis sasiets un ar maisu galvā. Viņš atzinies tikai tāpēc, lai tiktu atbrīvots kopā ar viņu aizturētais draugs.

"Ir pamats ticēt, ka Dadajevs ir atzinies spīdzināšanas rezultātā," paziņoja Babuškins. Dadajevs cilvēktiesību padomes delegācijai pastāstījis, ka grasījies patiesību atklāt tiesā, taču tur viņam nav dots vārds.

Arī otrs slepkavībā apsūdzētais vīrietis Anzors Gubaševs pastāstījis, ka pratināšanas laikā ir sists. Viņš turpina uzstāt, ka nav vainīgs noziegumā.

Krievijas laikraksts "Moskovskij Komsomoļec" raksta, ka Dadajevam apsolīts, ka atzīšanās gadījumā tiks atbrīvots viņa draugs. Tāpat Dadajevs pastāstījis, ka baidījies par savu dzīvību, tāpēc nolēmis atzīties, lai līdz Maskavai nonāktu dzīvs.

Vēstīts, ka 27. februāra naktī Maskavas centrā ar vairākiem šāvieniem nogalināts Krievijas opozīcijas līderis Boriss Ņemcovs. Krievijas varasiestādes nākamajā nedēļā aizturēja piecas personas, divām no kurām tiesā izvirzītas apsūdzības slepkavībā. Apsūdzētie ir Zaurs Dadajevs un Anzors Gubaševs.

Dadajevs esot dienējis Čečenijas Iekšlietu ministrijas vienībā "Sever", bet pirms dažiem gadiem Putins viņu apbalvojis par vīrišķību.

Čečenijas prezidents Ramzans Kadirovs savā "Instagram" profilā norādīja, ka Dadajevs ir "īstens Krievijas patriots" un "dziļi ticīgs" cilvēks, kuru šokējušas pravieša Muhemeda karikatūras franču satīras žurnālā "Charlie Hebdo".

Ņemcova slepkavības izmeklētāji līdztekus dažādiem citiem iespējamajiem slepkavības motīviem tika pieminējuši arī Ņemcova pausto nosodījumu islāmistu uzbrukumam Francijas žurnāla "Charlie Hebdo" redakcijai Parīzē.

Šādai versijai gan netic Krievijas opozīcijas aktīvisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!