Liberālais Krievijas politiķis Boriss Ņemcovs, kurš nesen tikās ar čečenu nemiernieku pārstāvjiem, ceturtdien nācis klajā ar miera plānu, saskaņā ar kuru Čečenijai būtu jāatsakās no prasībām pēc neatkarības.
Ja šo plānu neizdosies īstenot, tad Čečeniju vajadzēs sadalīt, pievienojot Krievijas Stavropoles novadam lojālos ziemeļu rajonus un izolējot dumpīgās teritorijas, sacīja bijušais Krievijas vicepremjers Ņemcovs, kurš ir Krievijas Valsts domes liberālās Labējo spēku savienības frakcijas vadītājs.

Viņš žurnālistiem pastāstīja, ka iesniedzis Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam plānu, kurā ir pieci punkti.

Šajā plānā paredzēts sākt sarunas par nu jau 15 mēnešus ilgušā konflikta izbeigšanu un sniegt palīdzību bēgļiem. Saskaņā ar šo plānu čečeniem jāatsakās no prasības par republikas neatkarību, kā arī jālikvidē Čečenijas prezidenta amats.

Krievijas valdība neatzīst pašreizējo Čečenijas prezidentu Aslanu Mashadovu.

"Prezidenta Putina reakcija visumā bija pozitīva," apgalvoja Ņemcovs.

Ņemcovs ierosinājis arī izveidot Čečenijas ģenerālgubernatora amatu. Šis amats būtu saistīts ar drošību, iekšlietām un finansēm, preses konferencē norādīja Ņemcovs. Patlaban atbildība par drošību kara plosītajā Čečenijā ir sadalīta starp aptuveni desmit amatpersonām.

Decembrī Ņemcova vadītā delegācija tikās ar čečenu separātistiem Ingušijā. Tad tika parakstīts kopīgs paziņojums, kurā ietverti pieci punkti.

Krievijas prezidenta palīgs Čečenijas jautājumos Sergejs Jastržembskis norobežoja Krievijas valdību no šīm sarunām, uzsverot, ka tās notikušas bez Putina administrācijas ziņas un piekrišanas.

Ingušijas teritorijā sestdien notiek Valsts domes un čečenu pārstāvju tikšanos, kurā piedalījās Ņemcovs, deputāti no Labējo spēku savienības Pāvels Krašeņiņņikovs un Sergejs Kovaļovs, kā arī domes deputāts no Čečenijas Aslambeks Aslahanovs, bet no čečenu puses uz tikšanos bija ieradušies septiņi 1997.gadā ievēlētā republikas parlamenta deputāti, kuri lūdza nenosaukt viņu vārdus, kā arī Čečenijas prezidenta Aslana Mashadova valdības izglītības ministrs Hožahmeds Jarihanovs.

Taču laikraksts "Ņezavisimaja gazeta" otrdien ziņoja, ka Putins faktiski sniedzis tām savu atbalstu.

Ņemcovs sacīja, ka viņa priekšlikumu īstenošana prasītu trīs līdz piecus gadus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!