Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir sācis plaša apjoma karu, ar mērķi nodrošināt Krievijai sauszemes koridoru uz pērn okupēto Krimu, bet uz Eiropas Savienības (ES) sankcijām viņam ir "uzspļaut", uzskata bijušais Krievijas vicepremjers Boriss Ņemcovs, kurš tagad kļuvis par vienu no redzamākajiem demokrātiskās opozīcijas līderiem.

"Putins ir izgājis uz visu banku. Ir sācies plaša mēroga karš, kura mērķis ir Mariupoles sagrābšana un sauszemes koridors uz Krimu," komentārā tīmekļa medijā "Ukrainska Pravda" svētdien raksta politiķis.

"Eiropieši arī ir paredzami. Sakarā ar uzbrukumu Mariupolei paziņoja par attiecību pasliktināšanos ar Krieviju un jaunām sankcijām. Bet viņam ir uzspļaut. Viņš ir nolēmis dzīvot pēc čučhes idejām un ir uzaicinājis [Ziemeļkorejas diktatoru] Kimu Čenunu uz Uzvaras dienu," skaidro Ņemcovs.

"Kaut arī sankcijas pasliktina krievu tautas dzīvi, bet viņa reitingu pagaidām neietekmē. Tā kā uz tautu viņam ir uzspļaut, bet uz reitingu - ne, viņš uz sankcijām reaģē mierīgi."

"Lūk, kad Krievijas tauta sapratīs, ka Putins - tā ir krīze un ka Putins - tas ir karš, un kad sapratīs - ja ir Putins, ir krīze, nav Putina, nav krīzes, lūk, tad nekādu uzbrukumu Mariupolei, Hersonai un tā tālāk nebūs."

"Bet pagaidām viss ir atkarīgs no ukraiņu apņēmības un drosmes. Un vairāk ne no kā," rezumē Ņemcovs.

Mariupoles apšaudē ar reaktīvajām mīnmetēju iekārtām "Grad", ko sestdien veica Krievijas finansētās un apbruņotās teroristu bandas, tika nogalināti 30 cilvēki, bet vairāk nekā 90 - ievainoti.

Teroristu šāviņi sestdien Mariupolē trāpīja 53 daudzstāvu namiem, 14 privātmājām, četrām skolām un trim bērnudārziem.

Krievija februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, ES, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!