Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Nemieri un laupīšanas, kas pāršalkušas Dienvidāfrikas Republiku (DĀR) aizvadīto dienu laikā, ir bijušas plānotas, apgalvojis valsts prezidents Sirils Ramafosa.

"Ir pilnīgi skaidrs, ka visi šie nemieru un laupīšanas gadījumi tika ierosināti, bija cilvēki, kas to plānoja un koordinēja," prezidentu citē "Al Jazeera".

Ramafosa nāca klajā ar šiem izteikumiem vizītes laikā - prezidents apmeklēja nemieru skartās vietas. Vardarbīgo notikumu laikā bojāgājuši vismaz 117 cilvēki.

"Mēs nepieļausim, ka mūsu valstī vienkārši notiek anarhija un haoss," žurnālistiem sacīja Ramafosa.

DĀR valdība ceturtdien paziņoja, ka viens no aizdomās turētajiem vardarbības ierosinātājiem ir arestēts un 11 tiek uzraudzīti. Nemieru laikā par dažādiem likumpārkāpumiem, tostarp par zādzību, arestēti 2203 cilvēki. Ramafosa tomēr atzina, ka viņa valdība varēja rīkoties ātrāk, lai novērstu nemierus.

Protesti sākās dienu pēc tam, kad Ramafosas priekštecis Džeikobs Zuma sāka izciest 15 mēnešu ilgu cietumsodu par atteikšanos liecināt korupcijas izmeklēšanas ietvaros.

Demonstrācijas ātri pārtapa par laupīšanām - cilvēku pūļi aplaupīja iepirkšanās centrus un noliktavas, aizveda preces. DAR tagad ir dislocējusi vairāk nekā 20 000 drošības spēku pārstāvju, lai palīdzētu policijai apturēt nemierus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!