Foto: AFP/Scanpix
Islāmistu grupējums ”Al Nusra Front”, kurš Sīrijā cīnās pret prezidenta Bašara al Asada režīmu, paziņojis, ka ir sagūstījuši piecus Jemenas karavīrus, kuri atsūtīti palīgā režima spēkiem apspiest sacelšanos, vēsta raidsabiedrība BBC.

Grupējuma izplatītajā četru minūšu garajā videoierakstā redzami pieci vīrieši, kuri aicina Jemenu pārtraukt atbalstīt Asadu. Videoieraksta autentiskums nav pārbaudīts, norāda BBC. Vīrieši ir armijas formastērpos un ierakstā parādītas arī viņu identifikācijas kartes. Viens no sagūstītajiem varētu būt pulkvežleitnants.

Viens no vīriešiem intervijā stāsta, ka ir atsūtīts palīgā apspiest sacelšanos. Vīrietis arī vēršas pie Jemenas valdības ar tekstu: "Es lūzu Jemenas valdībai pārtraukt visas piegādes un militāros sakarus, jo Bašara al Asada režīms ir režīms, kas nogalina savus cilvēkus, un to mēs redzējām ar savām acīm, kad ieradāmies te."

Jemenas cilvēktiesību aktīvistu grupas ziņo, ka pieci Jemenas virsnieki studēja militārajā akadēmijā Alepo, bet pazuduši augustā. Viņi pazuduši ceļā no Alepo uz Damasku, kad devās mājās pēc studiju beigām, ziņoja aģentūra "Reuters", atsaucoties uz aktīvistiem.

"Al Nusra Front" jeb "Sīrijas cilvēku aizsardzības fronti" veido džihādisti, kuri atgriezušies no citiem kariem, lai cīnītos Sīrijā, norāda pats grupējums, kurš ir uzņēmies atbildību par daudziem pret valdības spēkiem vērstiem uzbrukumiem.

Jemenas valdība, kas cīnās ar islāmistu kaujiniekiem savā teritorijā, izvairās kritizēt Asada nemieru apspiešanas taktiku Sīrijā, norāda BBC. Pagājušā gada novembrī Jemena līdzās Sīrijai un Libānai bija viena no trim valstīm, kas balsoja pret Sīrijas izslēgšanu no Arābu līgas.

Sīrijas konflikts turpinās jau kopš 2011. gada marta. Tautas sacelšanās pret valdošos iekārtu pāraugusi bruņotā nemiernieku un prezidenta Bašara al Asada režīma cīņā. Saskaņā ar ANO datiem, konfliktā gājuši bojā jau vairāk nekā 20 000 cilvēku, pārsvarā civiliedzīvotāji.

Kopš sacelšanās sākuma ANO Drošības padome ir mēģinājusi atrast veidus, kā atrisināt konfliktu. Tomēr pieņemt stingras sankcijas pret Asada režīmu Drošības padomei tā arī nav izdevies, jo jau trīs reizes ANO rezolūcijasSīrijas jautājumos bloķēja Krievija un Ķīna. Pēc sava piedāvātā miera plāna izgāšanās, kurš paredzēja vardarbības pārtraukšanu un sarunu sākšanu starp opozīciju un valdību, savu amatu pameta  ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Kofi Annans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!