Neoficiālās Pasaules tirdzniecības organizācijas (PTO) 22 valstu trīs dienu sarunas svētdien beidzās, ministriem nespējot atrast risinājumus galvenajos tirdzniecības jautājumos, īpaši lauksaimniecības produktu tirdzniecības liberalizācijā.
Tomēr ministri uzsvēra, ka intensīvās sarunas apstiprina viņu kopējo nostāju atrast risinājumu lauksaimniecības produktu tirgus liberalizēšanai pirms noteiktā 31.marta beigu termiņa.

22 PTO dalībvalstu ministru vidū valdīja ļoti atšķirīgs viedoklis par lauksaimniecības produktu tirdzniecību. Lielākie lauksaimniecības produktu eksportētāji pieprasa vairāk samazināt lauksaimniecības tarifus un subsīdijas, savukārt importētāji vēlas daudz vājāku un elastīgāku tirgus liberalizāciju.

Sestdienas vakarā sarunas ieilga par pēdējiem piedāvājumiem tirgus liberalizēšanā, kas paredz piecu gadu laikā par 25 līdz 45 procentiem samazināt visus lauksaimniecības tarifus, par 60 procentiem samazināt tirdzniecībai kaitējošās vietējās subsīdijas un deviņu gadu laikā atcelt visas eksporta subsīdijas.

PTO ministriem arī neizdevās panākt vienošanos par atļauju nabadzīgajām valstīm neievērot patentus un lētāk importēt zāles pret HIV/AIDS un citām epidēmijām.

Jaunattīstības valstis pieprasa, lai tām tiktu atļauts importēt nepatentētas zāles cīņai ar sabiedrības veselības aizsardzības problēmām, taču Vašingtona vēlas stingrus ierobežojumus lēto zāļu importam, lai aizsargātu farmaceitisko kompāniju patentus.

PTO bija noteikusi 2002.gada beigas, kā termiņu šī jautājuma atrisināšanai, taču tas ir iestrēdzis.

Šajās PTO sarunās piedalījās Austrālija, Brazīlija, Kanāda, Čīle, Kostarika, Ēģipte, Eiropas Savienība, Honkonga, Indija, Indonēzija, Japāna, Kenija, Dienvidkoreja, Lesoto, Malaizija, Meksika, Jaunzēlande, Nigērija, Senegāla, Singapūra, Šveice un ASV. Tokija bija uzaicinājusi arī Ķīnu, Dienvidāfrikas Republiku un Trinidadu un Tobago, taču šo valstu pārstāvji neieradās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!